ВРТ са алпинетумом је занимљив, несвакидашњи и другачији, па се труд који треба уложити вишеструко исплати.

Алпинетум је камењар, али камен чини костур и није главни део врта. Најважније је да се биљке ускладе са каменом, па на старту власник треба да направи скицу како замишља алпинетум. У скици треба осмислити све - од величине камења до падова, степеница, нагиба и пролаза. Треба бити реалан, па ако за алпинетум нема другог простора него на северној страни - боље је не правити га. Алпинетум је леп само када је на сунцу.

Треба бирати камење из околине и користити исте облике и боје. Камење се поставља тако да делује као да је одувек било ту. Боље је изабрати неколико великих каменова, а не много малих. Места за садњу цвећа морају бити водоравна да би се спречила ерозија тла после кише.

Биљке не треба садити неплански, јер ће у будућности алпинетум представљати проблем. Врт са једногодишњем цвећем, луковицама и ружама има устаљени ритам цветања и пропадања, па су неизбежна бесцветна раздобља. Алпинетум треба планирати тако да увек крај цветања једне врсте замењује почетак цветања или листања друге врсте. Треба покрити раздобље од најранијег пролећа до касне јесени.

У алпинетуму се сади ниско и пузеће биље, јер перене највише одговарају планинском пејзажу. Високе стављашице се никада не користе, осим за позадину. Места између камења треба попунити плодном земљом, а постојећу подлогу очистити од корова, посути компостом или зрелим стајским ђубривом, па прекопати. Уколико се алпинетум гради од почетка, на дно треба ставити дренажни слој од шљунка, опеке или туцаног камена.

Палета биљних врста које се могу користити је велика: луковице, гомољасто биље, једногодишње и вишегодишње зимзелено и листопадно патуљасто дрвеће и грмље. У алпинетуму обавезно треба да се нађу: каменита трава, анемоне, плави јастучац, звончић, каранфили, снежак, звездаста маховина, мајчина душица, жутика, врес, патуљаста смрека и туја.

ОДРЖАВАЊЕ

АЛПИНЕТУМ можете сваке године да допуњавате новим врстама биљака. Коров је неизбежан пратилац, па га треба редовно одстрањивати. Земљу треба повремено прехрањивати и заливати.

Алпинетум треба да доминира вртом, па га треба сместити на адекватно место које ће бити одмах уочљиво.

Камење треба да изгледа као да је одувек ту, а биљке се саде плански, тако да крај цветања једне врсте замењује почетак цветања или листања друге