Смањите унос кромпира, грашка и кукуруза
01. 10. 2015. у 18:32
Научници са Харварда су установили да је највећи непријатељ витке линије кромпир, а најбољи друг свима који желе да смршају - карфиол
Нутриционисти се слажу да би здрава исхрана требало да се базира на воћу и поврћу, али није свеједно које је у питању. Након опсежног истраживања, научници са Харварда су установили да је највећи непријатељ витке линије кромпир, а најбољи друг свима који желе да смршају - карфиол.
До ових података истраживачи су дошли анализирајући навике у исхрани 130.000 Американаца, који су на сваке четири године током две и по деценије одговарали о томе колико често једу одређене намирнице. Фокус анализе био је на воћу и поврћу, а воће се показало дупло ефикасније.
Победник у категорији сагоревача масти су боровнице. Испитаници који су их свакодневно конзумирали, губили су око килограм сваке четири године. Добар избор су и јабуке, крушке, јагоде, суво грожђе и шљиве јер убрзавају метаболизам.
Од поврћа је најгори кромпир, било да је куван, пржен, печен или умућен у пире. Има највише калорија, а мало воде, па га је боље заменити смеђим пиринчем и хлебом од целог зрна. То не значи да би кромпир требало елиминисати из исхране, већ ограничити на порцију величине песнице по оброку. Исто правило важи за грашак и кукуруз, који такође гоје. На списку пожељних намирница, осим карфиола, налазе се и броколи и прокељ.