Рана јесен већ мирише на бундеве. Запечене у рерни и посуте циметом, изрендане и уваљане у коре за питу, или исцеђене и претворене у свежи сок, права су јесења посластица која бојом, мирисом и укусом делује на сва чула.

И што је најважније - веома је здрава и прија организму, нарочито у ово доба када вируси почињу "коло да воде".

Због мале количине калорија, одлично је решење за дијету, а због много биљних влакана за бољу пробаву. Препоручује се и као диуретик и као облог за проширене вене. Богата је калијумом - па погодује срцу, али и калцијумом и фосфором - због чега је добра за кости и зубе.

Захваљујући витаминима Б групе, чува нерве, а уз помоћ Ц и Е - младост. Ако направите пире и оставите да одстоји десет минута на лицу, приметићете колико су вам се поре сузиле, а кожа очистила.