Расол - савезник против мамурлука

З.О. Јоксовић

09. 01. 2012. у 12:26

Расол обилује витаминима Ц, Е, К, витаминима Б комплекса, као и витамином У, једним од најређих витамина који је важан за лечење чира на желуцу и дванаестопалачном цреву

После новогодишњих празника, божићних и славских трпеза поприлично смо оптерећени због веће количине хране, алкохола и слаткиша којима смо се сладили, па и прекомерно у њима уживали. Али, ту је, макар код народа са ових подручја, надалеко чувени расол који решава све проблеме. После бучних и већином непроспаваних ноћи, расол дође као прави регенератор и еликсир.

У народу чувени лек против мамурлука садржи обиље витамина и минерала који се налазе у купусу, због чега се ради бржег деловања препоручује пуна чаша ујутру и још једна у поподневним сатима. Три кашичице благог расола попијене пре оброка помажу особама са хроничнм затвором.

Шта то све има овај напитак, због чега се изузетно цени као лек? У њега су се, пре свега, „преселили“ сви витамини из киселог купуса. Првенствено садржи огромне количине витамина Ц, иначе најбољег савезника против прехладе. Богат је и витамином Е, савршеним антиоксидансом, витамином К, важним за коагулацију, као и витаминима Б комплекса. У њему се налази витамин У, један од најређих, који помаже лечењу чира на желуцу и дванаестопалачном цреву. Од минерала у расолу су заступљени калијум, калцијум, фосфор, сумпор који му даје антисептична својства. Осим ових, у завидним количинама присутни су и гвожђе, бакар, цинк и магнезијум.

Лековитост расола може да се појача, зависно од начина кисељења купуса. Искуство народне медицине показало је да је расол делотворнији уколико се, приликом кисељења, између редова купуса ставља лишће винове лозе, грожђе, дуње исечене на кришке или јабуке, ким, коморач. И обавезно, што мање соли.

С обзиром на то да минерал калијум подстиче излучивање воде из организма, расол би требало да пију и оболели од реуме и гихта. Свакодневно пијење овог сока између оброка помаже код дијареје и упале црева. Против чира на желуцу препоручују се три чаше до литар расола, током целог дана у малим гутљајима, у трајању од три до четири недеље. Због тога што убрзава варење, расол се препоручује као важан састојак дијете за мршављење. Млечна киселина у њему јача имуни систем и обнавља цревну флору.

Фитонутријенти као састојак штите организам од слободних радикала, узрочника оштећења мембрана ћелија.

Расол садржи и ензиме који учествују у детоксикацији организма, због чега се и препоручује код мамурлука. Присталице народне медицине тврде и да смањује могућност настанка карцинома плућа, желуца, црева и простате. А узимање сваких пола сата једне велике кашике овог напитка може помоћи у прочишћавању бронхија од хроничног кашља. Да би се добио жељени ефекат, расол треба узимати дуже време, између месец до месец и по. У комбинацији са соком од шаргарепе одличан је за особе код којих је доказан мањак калцијума или имају остеопорозу.

Међутим, расол од црвеног и зеленог купуса разликују се по нутритивним и лековитим својствима. Црвени купус има више фитонутријената од зеленог, а витамина Ц чак седам пута више. Црвени купус садржи и антоцијанин, антиоксиданс који му даје ту боју и који помаже у заштити сивих можданих ћелија и у превенцији од Алцхајмерове болести. Сок од црвеног купуса делотворан је и код плућних болести. Расол и од других врста делотворан је, само што има незнатно мању снагу, која зависи од количине лековитих састојака. Приликом конзумирања расола треба водити рачуна да не сме бити слан, а уколико јесте, треба га разредити водом.

С обзиром на то да немају сви кисели купус и расол, сок против мамурлука може да се направи и од свежег купуса. За овај сок треба изрендати пола килограма купуса, додати мало соли и оставити да одстоји и пусти сок. Затим купус процедити кроз памучну газу, а добијеном соку додати сок од једног лимуна.

ПРОТИВ НАГЛУВОСТИ

Увече, пре спавања, расолом треба наквасити вату, а онда је тако наквашену ставити у уво. Са ватом треба преспавати и ујутру је извадити. Поступак треба понављати све док наглувост нестане, а заговорници народне медицине тврде да даје одличне резултате.

КИСЕЛЕ ЧОРБЕ

Кисела чорба такође се препоручује за ослобађање од мамурлука.

Чорба од целера - Корен целера осредње величине ољушти се, ситно исецка или изренда, а онда скува у литар пилеће супе заједно са шољицом пиринча и главицом ситно исецканог белог лука. Када проври зачини се, посоли по укусу, остави да се прохлади, потом измиксује у блендеру, а затим поново врати на шпорет да проври. У овако добијену чорбу додаје се једно свеже јаје умућено са шољом киселе павлаке.

Парадајз чорба - На мало уља врло кратко, тек да замирише, пропржи се једна кашичица алеве паприке. У то се дода литар сока од парадајза и пола литра воде, посоли се и побибери по укусу, а онда дода једна цела мања главица црног лука (може и са љуском) и кашика шећера. Кува се између 5-10 минута. На крају се додају резанци или шоља пиринча, претходно потопљен у воду да огрезне и размекша, као и пуна шака исецканог першуновог и целеровог листа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

vlado majhen

31.08.2013. 06:55

hvala mnogo na savjetu kiselog kupusai rasola sve naj bolje od vlade melbourne australia