СТАНАРЕ дела Улице Стеве Жигона у Миријеву у петак је на улазним вратима зграда сачекало обавештење да ће убудуће бити кажњавани ако закораче на приватан посед, који укључује и пут којим су се до сада свакодневно кретали. Срећом, спорна је "само" катастарска парцела 750/1, на крају улице, која је бесправно окупирана гаражом и дечјим игралиштем и једина није отуђена приликом изградње стамбених објеката у овом насељу.

Прочитајте још: Градилишта проширују и на тротоаре: Препреке на путу угрожавају пешаке

Како стоји у упозорењу, станарима се изричито забрањује коришћење парцеле, улазак у њу и пролаз кроз њу, али и паркирање возила. Житељима је остављен рок до јуче да уклоне паркиране аутомобиле.

- Неовлашћено коришћење предметне парцеле представља извршење кривичног дела противправног заузимања земљишта, за које је прописана новчана казна или затвор од три године - стоји на залепљеним папирима.

Ово обавештење забринуло је Миријевце, будући да се у поменутој улици налази осам улаза и око 150 станова. Такође, приватно власништво обухвата и улицу коју инвеститори нису откупили приликом градње, а коју су станари морали да користе да би ушли и изашли из зграда.

- Да ли је могуће да ћу морати да се бринем хоћу ли завршити у затвору кад кренем на посао? Где ће се малишани играти ако је и парк бесправан? - само су нека од питања Ј. М. из насеља.

Када су некретнине продаване, инвеститори су, према речима власника станова, дали усмено обећање да ће свим станарима бити обезбеђена паркинг-места. Предвиђена су била управо на спорном плацу. Како за "Новости" објашњава адвокат Лазар Милошевић, заступник четири појединца у чијем су искључивом власништву плац и део улице, спор траје већ четири године.

- Ко је инвеститор на парцели наших клијената не може да утврди Тужилаштво. Грађевинска инспекција излазила је на терен и 2016. године донето је решење о уклањању бесправних објеката, али до данас они нису срушени. Иако је у власништву клијената и део улице, она није предмет потраживања и људима нико неће ускратити њено коришћење - објашњава Милошевић.

Према речима адвоката, власницима оставља се још дан-два да уклоне возила. Уколико то не учине, мораће да реагује полиција.

Нејасно је како инвеститори нису откупили део Улице Стеве Жигона, ако се знало да је она на приватном поседу, као и како су зграде добиле све дозволе, а немају прилаз. Одговоре нисмо успели да добијемо ни у Општини Звездара.

ЗГРАДЕ ЛЕГАЛНЕ, СТАНОВИ УКЊИЖЕНИ

ПОМЕНУТЕ зграде у Улици Стеве Жигона изграђене су 2016. године и у поступку озакоњења добиле су грађевинске дозволе, а затим и употребне и сви станови су укњижени. Инвеститор зграда које излазе на спорну улицу, односно користе паркинг уписан је у катастар као власник парцела на којима су зграде подигнуте. Станари кажу да су инвеститори, приликом куповине некретнина, новим власницима предочили да је паркирање за све улазе могуће на простору катастарске парцеле 750/1, јер је реч о јавној површини. Од усељења, станари овај део користе као паркиралиште.