Заменик градоначелника Горан Весић поднео је данас Вишем јавном тужилаштву у Београду кривичну пријаву против Драгана Ђиласа и још тројице чланова Савеза за Србију због кривичног дела убиства у покушају, током инцидента који се догодио прошлог понедељка испред галерије "Прогрес", после промоције његове "Књиге о Београду".

Весић је кривичну пријаву против Драгана Ђиласа, Борка Стефановића, Бранка Миљуша и Марка Бастаћа поднео у својству грађанина због, како је навео, извршења кривичног дела убиства у покушају на основу члана 113, у вези са чланом 30 Кривичног законика Републике Србије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Весић Ђиласу: Бићеш одговоран ако се нешто деси мојој породици

Он је оптужио Ђиласа да је организатор инцидента који се догодио у понедељак 14.октобра на углу Кнез Михаилове и Змај Јовине, испред галерије "Прогрес", као и да је лидер СзС неколико сати пре одржавања промоције "Књиге о Београду", у званичном саопштењу позвао своје присталице да се окупе испред Прогреса, поводом промоције његове књиге.

"Ђилас је са умишљајем позвао присталице да изазову сукобе и нереде, да физички нападају друге људе и, оно што је најгоре, да пролију туђу крв. За то постоје докази. Лично је одговоран, јер је са умишљајем организовао догађај који је требало да прекине моју промоцију. Кад то није успело, онда су покушали да линчују мене и оне који су били са мном, то је био покушај мог убиства", каже Весић за Танјуг.

Додао је да су се испред галерије "Прогрес" прошлог понедељка окупиле Ђиласове присталице међу којима су, каже Весић, били запослени у његовој странци, али и запослени у општини Стари град, као и рођаци председника Општине Стари град Марка Бастаћа...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Весић: Ђиласова једина политика - линч противника и хаос

Весић наводи да је то још један доказ да је догађај испред "Прогреса" био организован, а не спонтано окупљање грађана, као што је, додаје, Ђилас покушао да представи.

"На основу онога што се десило испред галерије, на основу снимака које имамо и лица које смо идентификовали, а међу којима је било и наркодилера, доказаћемо да је ово био организован покушај убиства и да иза тога директно стоји Ђилас, а да су ова тројица његови извршиоци", навео је Весић.Додао је да је време да онај ко уноси нереде, жели да пролије крв и стално изазива сукобе у друштву, само са жељом да се некако врати на власт, одговара за своје поступке.

Весић је нагласио да је инцидент који се догодио после промоције његове књиге недопустив у демократском друштву и истовремено приметио да се у појединим медијима покушава да се релативизује паљење његовог дела.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЗЛОЋУДНО ПАЉЕЊЕ КЊИГА: Из Београда је послата ужасна слика

"Телевизија Н1 је направила читав низ прилога у којима се каже да је паљење књига дозвољено и нормално, да то није кривично дело... Мислим да не треба да живимо у друштву у којем је паљење књига нормално, јер ако је нормално паљење књиге, сутра ће бити нормално паљење кућа или људи, као што се дешавало у нацистичкој Немачкој", закључио је Веси.