Након Лондона, Београд ће бити први град који ће добити мрежу "паметних клупа" које ће грађанима и гостима српске престонице боравак на градским улицама учинити комфорнијим, објављено је на сајту Градске управе.

Како се наводи, реч је о клупама које користе соларну енергију и омогућавају грађанима и туристима да допуне батерије на мобилним уређајима и користе бесплатан интернет, али и да, уз предах на клупи, добију податке о температури, влажности ваздуха и нивоу буке.

Те клупе су, иначе, већ постављене на неколико локација у граду, међу којима је и Трг републике.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Богатија туристичка понуда: Плутајућа атракција на Ади

Нове технологије су саставни део наших живота и град у којем живимо требало би да прати њихов развој и пружа одржива решења како би постао боље место за живот и, пре свега, олакшао људима обављање дневних обавеза, наводи се и истиче да су "паметне клупе" само један корак у том правцу.

Фото Беоинфо


Како се додаје, очекује се да Београд у будућности има читаву мрежу "паметних клупа" у различитим деловима града које ће чинити јединствену инфраструктуру за увид у податаке о животној средини, лакше повезивање путем модерних технологија и угоднији боравак на јавним површинама.

Подсећа се да одрживи извори енергије нису само тренд, већ потреба великих урбаних средина и додаје да је соларна енергија којом се напајају "паметне клупе" идеално решење јер не захтева одржавање и потпуно је бесплатна.

Пре три године, Лондон је препознао ове вредности и у сарадњи са српском старт-ап компанијом "Страwберрy енергy" лансирао мрежу од 40 клупа које до сада имају висе од пола милиона корисника, пише на сајту Градске управе.