Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић је у званичној посети Граду Бечу у току које је са градоначелником аустријске престонице др Михаелом Лудвигом потписао Споразум о сарадњи између два главна града.


Радојичић је нагласио да је циљ потписивања споразума између Града Београда и Града Беча унапређење сарадње интензивном разменом искустава и применом добре праксе.


Ми смо данас заједнички поставили циљ да континуирано унапређујемо и развијамо међусобну сарадњу и размену. Та наша блиска сарадња и интензивна размена искустава и примера добре праксе биће важни развојни импулси за оба града. Зато ћемо настојати да унапређујемо размену информација и знања у областима од заједничког интереса. Споразумом се предвиђа сарадња у области „паметних градова”, развоја урбанизма, становања, здравства, културе, привреде и туризма. Наша два града су слична по величини и броју становника, а уједно су и кључна чворишта на Дунаву. Сматрам да је блиска сарадња у обостраном интересу, као и да се њени плодови могу осетити и изван граница двају градова – истиче Радојичић.


Радојичић је истакао да Београд учи од најбољих, а да је један од најузорнијих модела свакако Беч који се сусретао са проблемима које ми данас имамо и успео да за њих нађе најбоља решења.


То се посебно односи на примену концепта „паметних градова”, с обзиром на то да је употребом високих технологија у служби грађана Беч успео да побољша квалитет живота грађана и да им олакша свакодневицу, а то је оно што желимо да постигнемо у Београду – рекао је Радојичић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Радојичић: Београд је домаћин врхунским америчким и европским експертима за неуроразвојна обољења


Споразум предвиђа и сарадњу у области одрживе урбане мобилности, уз фаворизовање пешачког и бициклистичког саобраћаја, где је Беч направио велике помаке. Беч је за 18 година проширио мрежу бициклистичких стаза са 835 на 1.398 километара.


Радојичић је нагласио да и тежње Београда иду такође у правцу развијања мреже бициклистичких стаза. У наредне четири године у Београду планирамо да урадимо нових 120 километара бициклистичких стаза, тако да њихова укупна дужина буде 200 километара, а расписали смо и тендер за увођење јавних бицикала, објашњава градоначелник.


Имајући у виду све наведено, укључивање бечких стручњака, када је реч о изради плана одрживе урбане мобилности, било би изузетно драгоцено за Београд, додаје Радојичић.


Изградњом адекватне инфраструктуре, то јест претварањем главне Улице Марије Хилфер у 1,6 километара дугу пешачку стазу, Беч је постао пример број један у Европи по питању урбане мобилности. Желимо да Београђанима и гостима омогућимо лакше и брже кретање кроз град и због тога ширимо пешачке зоне и бициклистичке стазе. У последње четири године урађено је 28.000 квадратних метара пешачких зона у центру града и настављамо са њиховим ширењем – нагласио је Радојичић.


Када је реч о сарадњи у области културе и друштвеног живота, на коју овај документ обавезује потписнике и која је завредела да буде преточена у споразум, Радојичић је истакао да је потребно искористити манифестације заједничког карактера као што су били „Дани Беча у Београду”.


Наша два града везује и богато наслеђе и савремени токови у области културне сарадње. Организоваћемо и културне размене које би допринеле развоју и промоцији заједничког културно-историјског стваралаштва, које је богато, ако се има у виду да су многобројне знамените личности живеле и стварале у Бечу попут Вука Стефановића Караџића – рекао је градоначелник, посебно истичући и значај заједничке ревитализације и уређења културно-историјских објеката у страром језгру двају градова.


Градоначелник Радојичић је објаснио да, према проценама, у Бечу живи око 250 хиљада Срба. Бечке фирме све више су заинтересоване за пројекте у Београду, тако да је овај документ још један начин да се продубе и учврсте добри односи.


Београд и Беч спаја дуга историја плодне сарадње. Наше две земље су пријатељи и добри партнери. Аустрија подржава Србију на путу евроинтеграција. Имамо снажне заједничке привредне интересе – подстичемо привредну сарадњу и инвестиције. Аустрија је једна од земаља које су у врху најзначајнијих инвеститора у нашој земљи. Привредници из Аустрије радо започињу свој посао у Београду и остају у њему – казао је Радојичић.


Он је додао и да као градоначелник настоји да Београд развија међународну сарадњу јер често главни град може да има и дипломатску улогу. Како је рекао, главни градови су локомотива развоја земаља, јер се преко сарадње главних градова унапређује и билетерална сарадња између две земље на обострану корист и у циљу заједничког просперитета.


Зато је међународна сарадња на мојој листи приоритета када је развој Београда у питању. Овај споразум је још један корак да Београд отвори врата својим привредницима, стручњацима различитих области и културним представницима који желе да остваре успех у Бечу. С друге стране, овим споразумом отварамо врата Београда аустријским инвеститорима и експертима да своје идеје представе у Београду и да га доживе као град у којем се испалати пословати, стварати и у који треба инвестирати – закључио је први човек Београда.