НА Савском шеталишту на Калемегдану, градоначелник проф. др Зоран Радојичић и амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко отворили су у четвртак изложбу архивских фотографија совјетских ратних дописника посвећену 75. годишњици ослобођења Београда у Другом светску рату.

Градоначелник је истакао да фотографије, које представљају фото-хронику београдске офанзивне операције током јесени 1944. године, сведоче о страшном времену за наш народ. Он је истакао да је посебно важно да слике сведоче о борби и жртви коју су Руси дали за наш народ и нашу слободу.


- То пријатељство траје и данас и радујемо се доласку премијера Руске Федерације Дмитрија Медведева, који ће бити у Београду када се буду обележавали Дани ослобођења Београда од фашизма - навео је градоначелник.


ПРОЧИТАЈТЕ И: SPOMENIK SKINUT SA KALEMEGDANA: “Pobednik” stigao u Smederevo (FOTO/VIDEO)


Амбасадор Боцан-Харченко је нагласио да има велику част да са градоначелником отвори изложбу фотографија које су начињене на сам дан ослобођења Београда. Он је подсетио да су руски и српски војници били браћа не само на београдском ратишту већ и у другим деловима где су се водиле борбе против фашизма.


Међу ауторима снимака су легендарни совјетски ратни дописници Јевгениј Халдеј, Олга Ландер, Анатолиј Јергов, Фјодор Левшин и Павел Лукницки. Организатори изложбе су Амбасада Русије у Србији и ЈП "Београдска тврђава".