ВЕЛИКОМ броју житеља у центру престонице и на прометним локацијама, у чијем приземљу послују ресторани брзе хране, смета дим због неадекватне вентилације. Иако сагласност власника станова није потребна да би се у локал уселила роштиљница, одводи за вентилацију морају да постоје. Међутим, у зградама у којима их нема, довитљиви власници локала су их избацили на улицу, па мириси осим до последњег спрата, куљају и ка околини. Проблем ипак може да се реши преко управитеља зграде.

Станари зграде у Страхињића бана 36 на Старом граду, упркос пријави комуналној инспекцији, скоро годину дана не успевају да се ослободе дима од ћумура.


- Мој стан се налази на првом спрату одмах изнад локала, због чега не могу да га проветрим, а дим продире у читаву зграду - каже један од станара у Страхињића бана 36. - Великом броју грађана угрожено је здравље услед неадекватног рада ћевабџинице и сличних угоститељских објеката, а за то, изгледа, нико није надлежан због непостојећих прописа који регулишшу ову делатност. Ситуацију посебно отежава то што ћевабџиница ради 24 сата, па нема тренутка без дима.


Станари се жале и да су испарења толико јака да су зидови изнад прозора поцрнели.

- Дим и масна једињења продиру у ходник зграде до те мере да се недавно укључио и противпожарни аларм - наводе станари.


Да ово није једини случај у ком станари покушавају да се изборе са несавесним власницима угоститељских објеката у приземљима зграда, за "Новости" објашњава Љубиша Бановачки, председник Удружења професионалних управника Београда:

- Сличан проблем имали су и станари у Доситејевој улици 7а. Они су се изборили да власник ћевабџинице добије решење по ком мора да спроведе одговарајућу вентилацију на кров зграде.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Pogledajte: Ušle u butik i za minut ukrale patike (VIDEO)


Према речима Бановачког, у решевању оваквих ситуација неопходно је да први корак начини професионални управник.


- Он пријављује комуналној инспекцији, која потом излази на терен и проверава чињенице - објашњава Бановачки. - Уколико је пријава оправдана, инспекција налаже мере, односно да се уради пројекат и спроведу машинске инсталације.


Иако по закону, објекти брзе хране морају да раде тако да не узнемиравају грађане који живе у суседству. Али, због одредбе по којој радно време може да буде од 00.00 до 24.00, прича о неузнемиравању само је мртво слово на папиру.


КАЗНЕ ОД 25.000 ДО 150.000 ДИНАРА

НОВЧАНУ казну у износу од 150.000 динара платиће правно лице ако у обављању угоститељске делатности узнемирава грађане који станују и раде у суседству.

Казну у фиксном износу од 25.000 динара плаћа одговорно лице, а казну од 75.000 динара предузетник. За наведени прекршај овлашћени инспектор, односно комунални полицајац, издаје прекршајни налог у складу са законом.