ТРИ месеца откако власници "станова на дан" имају могућност на паушално опорезивање лежајева у износу око 3.300 динара годишње по кревету, Секретаријату за привреду стигло је дупло више пријава у односу на прошлу годину од власника некретнина који желе да се уведу у легалне токове пословања. Изгледа да инспекција, али и олакшице, полако наводе станодавце да послују по закону.

Од 1. јула појединци могу самостално да послују и да боравишну таксу плаћају паушално до 5. у месецу квартално.


- По новом закону, они могу без посредника да пружају услуге, не наплаћују боравишну таксу од корисника услуге, не издају фискални рачун, већ посебан. И боравишну таксу плаћају паушално. Због ових погодности, повећан је број захтева за категоризацију објеката за смештај. По нашим подацима, до сада је поднето око 450 захтева, што је знатно више у односу на прошлу годину када је поднето 250 - наводе у Секретаријату за привреду.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Stan na dan u mreži državeИпак, према последњим подацима, категоризовано је 3.868 кревета. Нелегалне лежајеве најчешће пријављују управници зграда и сами станари, а потом инспекција ступа на терен.


- Када инспекција утврди да неко нелегално пружа услуге смештаја, забрањује рад док не испуни услове, односно, док не обави категоризацију. Одмах подноси и захтев за покретање прекршајног поступка - стоји у одговору надлежног секретаријата.


- Било је ситуација да су неки по добијању инспекцијског решења, подносили захтев за категоризацију, а онда одустајали. Међутим, то није довољно, јер инспекција прати све предмете до окончања поступка категоризације и дотле смештај не сме да се издаје.


ИНСПЕКЦИЈА - АНОНИМНИ ГОСТИ

КАКО су нам раније одговорили у туристичкој инспекцији, контрола рада објеката на црно обавља се путем огласа. Инспектори прикупљају доказе, а потом наступају као анонимни гости, али прибављају податке из евиденција других органа као што је управа за странце.