Београдски таксисти блокирали су данас, осми дан, улице престонице, по већ добро познатим рутама,настављајући притисак да се испуне њихови захтеви, односно укине апликација "CarGo ", којом се, како оцењују, криши закон.

Они су се око поднева окупили на четири локације, Обреновачком путу, у Кумодрашкој, Блоку 70 и код хале "Пионир",одакле су кренули ка центру града. Око 14 часова блокирали су Улицу кнеза Милоша, Трг Николе Пашића, Таковску...

Саобраћај у ширем центру престонице био је паралисан, градски превоз се отежано одвијао, тако да су грађани били принуђени да и данас, као и претходних седам дана, пешаче до посла, школе, лекара...И туристи који град разгледају из отвореног аутобуса били су у немилости таксиста.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Престаните да малтретирате грађане Србије

Од наредне недеље таксисти су најавили радикализацију протеста, односно блокаду Београда из шест праваца.


БИЈЕЛИЋ: БОРИМО СЕ ПРОТИВ СИВЕ ЗОНЕ

Александар Бијелић, председник Савеза удружења Србије, рекао је:

- Данас нас има још више, што значи да идемо правим путем. На ону скандалозну изјаву премијерке Брнабић, видели сте како је Министарство за саобраћај врло брзо реаговало. Нико нама не држи страну само се износе чињенице.

Он је објаснио да је покушао да закажем састанак са премијерком, али је она поново, по његовим речима, покушала да их уцењује.

- Желимо да се захвалимо премијерки која нас је индиректно подржала тиме што је јавно изјавила да је CarGo фирма која не послује стриктно по закону већ да се њихово пословање спроводи кроз рупе у закону - рекао је Бијелић. - Такође желимо да се захвалимо премијерки, што је указала на сиве зоне пословања против којих се ова власт већ годинама бори. Надам се да је сада свима јасно зашто не желимо да преговарамо и губимо време.

Осим премијерке и други представници потврдили су да оно за шта се ми боримо има смисла. Надамо се да се воде истражне радње против овакве врсте пословања. Неке од тих фирми своја пословања окончала су у земљама окружења, зато што је држава забранила њихов рад. Још једном се извињавамо свим грађанима којим реметимо свакодневно функционисање. Ова предузећа ускраћују све нас грађане, да се на адекватан начин "слива" новац у градску касу, одакле се издвајају средства за унапређивање јавног превоза - закључио је Бијелић.


ВУКОЈЕВИЋ: РУПА У ЗАКОНУ НЕМА


Бошко Вукојевић, из Уговорне привредне такси коморе Србије, прочитао је одредбе Закона о превозу путника и поручио премијерки Ани Брнабић да рупа у том закону нема и да премијеркина изјава није истинита.

- Данашњи перформанс господина Губеринића је само доказ да је незрео као човек. Да ли је ово сукоб таксиста и апликације, није наравно, то је спиновање. Ово је сукоб легалног и не легалног превоза путника. Белгијски трговински суд забранио Убер у Бриселу, центар Европе је забранио овакву врсту рада. Ми се само боримо за легално пословање, ако се региструју - могу да раде, ако се не региструју - нема рада. Кажу да су они у предности, у какавој, ми имамо четири врсте плаћања док они имају само један начин

Вукојевић је подсетио да они против којих се боре немају ни осигурање путника, док га легални таксисти имају.

- Ми морамо да будемо бољи него што јесмо, и то је све нормално, али шта ће се десити ако ми сви поскидамо табле и почнемо да радимо као дивљаци. Како би изгледала ова држава, када би сва предузећа постала удружења и нико од нас не би плаћао порез - упитао се Вукојевић.

ПРИЛОГ ЗА МАЛУ СОФИЈУ

Паралелно са протестима и блокадама града, таксисти спроводе и хуманитарну акцију за помоћ малој Софији Накић, оболелој од рака грла.

На крају данашњег протеста поново су позвали све колеге да им се придруже и дају прилог за малу Софију.