БЕОГРАДСКИ таксисти и у уторак су, седми дан заредом, наставили да блокирају престоничке улице, па су сви који у времена протеста морају да стигну на посао, школу или код лекара, практично поново били претворени у таоце превозника. Тако ће, највероватније, бити и наредних дана, јер се београдским колегама полако придружују новосадски и таксисти у Нишу, а, према неким најавама, таксисти из целе Србије од понедељка ће доћи у Београд да подрже захтеве таксиста.

Шири центар града у уторак је био паралисан од 13 до 15 часова, а саобраћај је нормализован тек увече. Решење се, међутим, не назире, па ће се блокаде наставити. У уторак је опет дошло до несагласја на релацији премијерка - Министарство саобраћаја, а Ана Брнабић поново је позвала таксисте на разговор.

- Немојте да малтретирате грађане када вам је Влада увек излазила у сусрет и по питању неплаћања пореза и репрограма за порезе. Колико је таксиста уопште потписало са Пореском управом за репрограм за порезе, па нисмо одузимали возила? Такси удружења која данас малтретирају грађане учествовала су у прављењу Закона о превозу путника и били су задовољни коначном верзијом. Сада су незадовољни његовом применом - рекла је Брнабићева, нагласивши да је и тада упозоравала да ће бити проблема у његовом спровођењу, јер Град нема довољно комуналних милиционера.

Прочитајте још - Завршен протест таксиста, нови најављен за сутра

На питање хоће ли Влада забранити окупљања таксиста, премијерка је казала да Влада Србије није до сада забранила ниједан скуп, ни пријављен ни непријављен, па то неће радити ни Брнабићева: Оно што ради CarGo није кршење закона, већ проналажење "рупе у закону. Из Министарства саобраћаја имали су одмах спреман одговор:

- У овом закону нема никаквих "рупа", како се покушава представити у делу јавности, већ је реч о покушајима да се оправда нелегално обављање превоза удружења CarGo - наводи се у саопштењу које је медијима достављено из кабинета министарке Зоране Михајловић.

У време блокаде мајке са децом могу само да пешаче

У Министарству тврде да је недвосмислено да се удружење CarGo бави организовањем нелегалног такси превоза, и да је једино решење спровођење закона оних институција које су за то надлежне, попут градских инспекцијских органа и комуналне полиције, као и прилагођавање пословања компаније CarGo Закону о превозу путника.

Понуду премијерке за разговор, таксисти су одбили, наводећи да је њена изјава "посипање соли на отворену рану".

- Рекла је да ће да разговара са нама када не будемо на улици, али ми се нећемо повући. Зато зовите све колеге да нам се придруже. Сви они су нам потребни на улици, поготово од следеће недеље када ћемо блокирати мостове, а до Владе стизати из шест праваца широм града, уместо садашња четири - рекао је Александар Бјелић, председник Савеза ауто такси удружења Србије, поновивши да таксисти захтевају гашење аликације CarGo.

Грађани, који су данима колатерална штета, више немају снаге за километарска пешачења, кашњења на посао, у школу, код лекара...

- Од кад су почели да протестују, уместо у 14.30, у вртић по унука стижем тек око 18 сати - јада се репортеру "Новости" старија Београђанка. - Превоз не иде, све је блокирано, а дете сваког дана плаче, јер је навикло да га раније узимам.

И средњошколци Теодор и Стефан, ученици Правно-пословне школе у Београду, као и већина њихових вршњака, сваког дана због протеста пешаче дуже од два сата и више од 10 километара из насеља Церак до школе у Светогорској улици. Родитељи су такође забринути за своје школарце јер деца не знају како да се снађу у тренуцима када је цео град блокиран. У чуду се нађу и житељи из других градова у Србији, који у престоницу долазе код лекара, у посету рођацима... У ситуацији када јавни превоз не функционише, а таксисти не возе, не умеју да се снађу и стигну на жељену адресу.

НИШ У ВОЖЊАМА ОД ПОНЕДЕЉКА

ИАКО је било најављено да ће таксисти из Ниша, попут колега из Новог Сада, изаћи на улице, свој протест одложили су за следећу седмицу. Могуће је да ће се превозници из овог града, али и других градова, придружити колегама у Београду, од наредне недеље.


ПРОТЕСТНИ КРУГ ВОЖЕН И УЛИЦАМА НОВОГ САДА


Фото Д. Дозет

ОКО 700 од укупно 1.300 таксиста у Новом Саду у уторак је дуже од сат времена возило протестни круг градом у знак подршке колегама у Београду, које су протесте отпочеле пре неколико дана. Протест ће бити настављен и данас од 13 сати, а вожња ће се одвијати истом маршрутом: са окретнице код Мишелука таксисти ће се кретати преко Моста слободе, Булеваром ослобођења, Булеваром Јаше Томића и улицама Кисачком, Јована Суботића, Шафариковом и Успенском. Колона ће се затим кретати Булеваром Михајла Пупина и улицама Жарка Зрењанина и Стражиловском, Булеваром цара Лазара и Фрушкогорском улицом до Штранда.

Раденко Видаковић, председник Уговорне привредне такси коморе Војводине, каже да овим протестом његове колеге и он траже да управа Новог Сада стане на пут "дивљим" таксистима и превозницима који легалним удружењима кваре посао.

(Ј. С.)