ОТАЦ ми је умро за ову кућу. Душу је испустио јер није могао да се избори са сталним претњама, бескрајним процесима и најављеним рушењем. Мислили смо да горе не може, а ми га сахрањујемо у четвртак, на дан када је заказано уклањање нашег дома.

Задржавајући сузе, овако, за "Новости", говори Кристина Ћирић, ћерка Александра Демше (48), који је у недељу преминуо у Земунској болници. Њему је прошле седмице позлило када је сазнао да ће њихова кућа у Земуну бити срушена због реконструкције тврђаве на Гардошу, на коју се наслања.

У дому у којем са Кристином живе и њена бака, стриц, муж, беба од седам месеци и дечак од две године, већ годину дана нема мирног сна. Последњих неколико месеци, до улазних врата долазе мердевинама или кроз кафић, јер је некадашњи пролаз зазидан, а директни улаз је затворен због судског спора. Са бебом у једној руци, док се другом ослања на мердевине, Кристина је у уторак дочекала општинског службеника, који је са двојицом полицајаца дошао да попише чланове породице због рушења куће и кафића, најављеног за четвртак.


- Пре него што је почела реконструкција Гардоша, крајем 2017, овде су долазили људи у цивилу који су одбијали да се представе и говорили су нам да ће све ово срушити - прича Кристина. - Тада смо ангажовали адвокате, и ситуација се мало смирила. После тога, надлежни су нас окривили да онемогућавамо радове на санацији тврђаве, што није истина. Ми радницима дајемо воду, а на самом почетку радова и струју.

Фото Ж.Кнежевић


Такође, наш тоалет користе и мајстори и туристи. Већ годину дана живимо у страху и трпимо сталне психолошке притиске. Овде свакодневно долазе комунални и грађевински инспектори, општинари, људи из Завода за заштиту споменика...

Прочитајте још - Исељење српске породице Цветковић одложено за 20 дана


Породица Демша на овом плацу живи од 1930. године. Према Кристининим речима, њена бака је власник једне четвртине плаца, док је остатак још деведесетих купио извесни В. У., који је, наводно, отишао у Америку и више се никад није појавио. Угрожени станари сумњају да неко користи његов идентитет и неактивност и тако им прави проблеме.

Фото Ж.Кнежевић


- Тај В. У. се уписао у Катастар 2002. без иједног личног податка. Како, не знамо, а то је урађено без бабине сагласности. Никако не можемо да уђемо у траг том човеку, ни преко адвоката, нити преко суда. Он се овде никад није појавио. Међутим, у ГО Земун су нам показали његову наводну писану сагласност, где В. У. наводи да ће све ово порушити о свом трошку јер смо му узурпирали плац?! Сумњамо да неко одавно мерка ову атрактивну локацију.

Саговорница "Новости" наводи да је са Заводом за заштиту споменика прво био постигнут договор да се, у оквиру реконструкције Гардоша, зазида пролаз ка тврђави, а да се породици направе степенице.

- Када су подигли зид, дошао је ред на степениште, а онда су одједном стали. Рекли су да чекају некакву одлуку из Градског секретаријата за инспекцијске послове. Међутим, наши правни заступници већ неко време безуспешно покушавају да ступе у контакт са секретарком, а ми користимо мередевнине.

Фото Ж.КнежевићУ најављено рушење куће и кафића ови староседеоци Земуна још не могу да поверују. Скрхани породичном трагедијом, кажу да немају где да оду, а и не желе.- Овде смо сви рођени, цела наша породица је из Земуна. Нећемо да идемо одавде, надамо се да ћемо некако спречити рушење, јер нема законског основа за то. Наши преци су живели у земуницама, ту су наши корени. Мој покојни отац је два пута био у дијабетичарској коми због великог стреса који је свакодневно проживљавао. Из треће коме се није извукао. А на нама је да наставимо да се боримо.

Фото Ж.Кнежевић


ГРАДИЋЕ ХОТЕЛ?


СЛУЧАЈНО смо сазнали да овде планирају прво "чишћење" простора око тврђаве, после чега ће се опет градити - наводи Кристина. - Помиње се градња хотела, који би привукао још странаца, као и постављање туристичких садржаја.

До улазних врата већ месецима долазе мердевинама или кроз кафић ,Фото Ж.Кнежевић