ВИДИМ да се Одељење језика и књижевности САНУ огласило око београдске гондоле. Да преведем на српски, Матија Бећковић, велики стручњак за гондоле, само што се сада крије иза институције - оценио је Горан Весић, заменик градоначелника Београда поводом јучерашњег саопштења Одељења језика и књижевности Српске академије наука и уметности.

Он наводи да је "добро да се Одељење језика и књижевности САНУ сетило да постоји београдска тврђава".

Прочитајте још - Гондола на Калемегдану добила дозволу

- Добро би било да се сете да постоји и православна црква Светог Николе у Новом Брду која је проглашена католичком катедралом. Али то Бећковића не интересује. Он би да води свој породични политички рат преко београдске гондоле. У међувремену док Бећковић, као део хистеричне и агресивне мањине напада пројекат гондоле, могао би да сврати до Будимпеште и да погледа успињачу која је постављена по сред тврђаве, мало старије од београдске - каже Весић и наставља:

Али, Бећковић би да нас и по питању гондоле, као по свим другим друштвеним питањима, врати у Средњи век. Ја га некако и разумем. Како може гондолу да разуме човек за кога су лук и стрела и кочије последњи домет цивилизације? Још када схвати да гондолу покреће струја, то је за Бећковића стварно "ђавољи изум". Хвала Богу, Београд и Србија ће се развијати супротно Бећковићевим жељама.

у саопштењу Одељења језика и књижевности САНУ, поводом претходне Весићеве изјаве да "Никаква хистерија агресивне мањине неће зауставити градњу гондоле у Београду" наводи се да ово Одељење захтева да се судбина и изглед Београдске тврђаве врате у надлежност стручњака.

Матија Бећковић Фото Танјуг

Њихово саопштење подржао је и Извршни одбор САНУ, апелујући на уздржавање од "прејаких и увредљивих речи" у јавној комуникацији.

Како се подсећа у саопштењу Одељења језика и књижевности САНУ, на списку институција које су се успротивиле градњи гондоле, налазе се и :

Српска академија наука и уметности. Против су и Српско археолошко друштво, Одељење за археологију Филозофског факултета, Друштво конзерватора Србије, Национални комитет ИКОМОС, национални комитет ИКОМ, Европа ностра, Академија архитектуре Србије, Музеолошко друштво, као и светски експерти који раде на заштити римског форума, атинског Акропоља и цариградских зидина, функционери УНЕСКО и Европске банке, као и стручњаци двадесетак организација које се баве истраживањем и заштитом културне и природне баштине.

Прочитајте још - УРБАНИСТА МАРКО СТОЈЧИЋ: Нема рушења бедема због гондоле

Одељење у саопштењу наводи да, упркос свим аргументима, Весић прети да доведе у питање културно историјску аутентичност Београдске тврђаве.

- Такво његово реаговање на судове и упозорења стручњака чије аргументе он квалификује као "хистерију" налаже нам да се најодлучније успротивимо препуштању судбине историјских и културних споменика и идентитета наших градова људима чије су амбиције и моћ у очигледној несразмери са њиховим образовањем - наведено је такође у саопштењу на које је Весић одговорио.