Београд тежи примени концепта паметних градова како би грађани имали што бољи, једноставнији и функционалнији живот, изјавио је градоначелник Београда Зоран Радојичић.


Један од најбољих примера примене концепта паметних градова, градоначелник Радојичић имао је прилике да види у хелсиншкој области Калатасама, коју је обишао током радне посете престоници Финске, саопштио је Беоинфо.


Реч је о паметном кварту који данас има око 4.000 становника, а пред којим су важни и амбициозни циљеви за унапређење квалитета живота грађана и очување животне средине.


До почетка 2030. године, овај округ би требало да има 20.000 становника и радних места за 8.000 људи, а до 2035. године би требало да у потпуности укине емисију углхен диоксида, рекао је Радојичић.


"То значи да се увелико ради на промени свести и навика грађана, али и на примени савремених технологија", објаснио је Радојичић.


Тако се у овом граду могу видети врло напредна решења која показују озбиљност у намери да се ови циљеви испуне - електрични аутобуси без возача, унапређен систем селекције и раздвајања отпада, али и развијена социјална одговорност становника, који одвајају стару одећу за даље коришћење од стране социјално угрожених лица.


Радојичић је у оквиру овог дистрикта обишао и најсавременију школу и вртић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: РАДОЈИЧИЋ У ХЕЛСИНКИЈУ: Искуства Финаца за "Тиршову 2"


Посебно је значајно што концепт овог кварта подразумева да грађани због паметних решења добијају један сат времена више, као показатељ да све добро функционише: не троши се превише времена на мобилност, куповину у продавници, дигитализација олакшава бројне процесе.


Радојичић је указао да о овим решењима и амбицијама важно на време мислити.


"Предвиђања су да ће у наредних 15 година Београђана бити за око 250.000 више, због чега је важно да наш град на време припремимо и организујемо. Развој Београда у правцу „паметног град” је стратешки циљ, како би он могао да одговори на изазове градова који расту. Од саобраћајних гужви, комуналних проблема, до унапређења комуникације грађана са управом. Београд је почео са овим припремама и планирањем чији ће се резултати осетити у годинама које следе, имамо многе пројекте од којих је већина у пилот фази. У наредном периоду размишљаћемо и о оснивању београдског „паметног кварта”, налик Каласатами", каже Радојичић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Радојичић у Финској: Учимо од Хелсинкија


Пре обиласка Каласатаме, градоначелник Радојичић је са амбасадором Србије у Финској Сашом Обрадовићем присуствовао презентацији концепта "Смарт цитy дистрицт", кроз изградњу нових блокова зграда и нових делова града, штедњу у трошењу енергије као и скупљање и складиштење података о потрошњи како би се даље унапредила и рационализовала потрошња.


Они су имали прилике да се упознају и са "пријатељским" концептом изградње, који подразумева учествовање будућих становника у самом планирању и изгледу зграда и окружења.


То предавање организовао је Форум Вириум Хелсинки у Урбаној лабораторији Хелсинкија.


"Велики градови морају да буду рационални, да праве уштеде, што брже решавају комуналне проблеме и имају што бољу комуникацију са грађанима, како би им омогућили што квалитетнији живот", закључио је градоначелник.