ПОЉОПРИВРЕДНА школа "Београд" једина је образовна установа у Србији која је, уз помоћ ЕРАЗМУС пројекта, организовала практичну наставу за своје ученике у Португалији. Пут Иберијског полуострва на две недеље, крајем октобра, упутиће се 30 ученика, од другог до четвртог разреда, у пратњи пет наставника.

Према речима Драгана Филиповића, директора ове школе, прилику за стицање практичног знања имаће ђаци са пет образовних профила - пољопривредни техничар, ветеринарски техничар, техничар хортикултуре, месар и пекар. Он додаје да је изабрана Португалија, пошто су њихови вршњаци из Хрватске имали одлично искуство са праксом у овој земљи.

- Ученици ће практичну наставу имати у клиникама за егзотичне животиње и на фармама - наводи Филиповић. - Месари ће у месарама учити да праве њихову традиционалну кобасицу, пекари ће бити у прилици да науче да месе португалски хлеб, а техничари хортикултуре да аранжирају цвеће и сређују простор. Ученицима и наставницима су покривени трошкови смештаја и боравка у Португалији.

Прочитајте још - Пољопривредна школа: Први ће гајити органски расад

Наш саговорник истиче да ће пракса у иностранству ученицима послужити да науче нешто ново, али и да на радном месту примене теоријско знање, које су стекли у школи. Он наглашава да су ђаци који ће путовати бирани по строгим критеријумима.

- Поред одличног успеха и доброг владања, гледали смо и заинтересованост ученика за бављење тим занимањем, као и то да ли породица има пољопривредно добро, цвећару или ветеринарску амбуланту - објашњава Филиповић. - Циљ нам је да био да изаберемо ученике који желе да се баве струком и да им пружимо прилику да прошире знање и стекну практично искуство, а не да иду на екскурзију.

фото Т.Ћирић

Професори ће имати прилику да се упознају са образовним системом у Португалији, обиђу школе и размене искуства са колегама.


ДНЕВНИК

ПОЛАЗНИЦИ ће имати обавезу да сваког дана добију "параф" од "шефа" да су добро одрадили праску. Такође, по повратку у Србију, мораће да напишу извештаје о томе шта су радили током две недеље и шта су научили, који ће бити предати представнициа ЕРАЗМУС-а.