УОБИЧАЈЕНИ радни дан тројице радника ЈКП "Градска чистоћа" обележио је херојски гест. Док су у уторак у преподневним сатима возили смеће на истовар, нису ни слутили да ће спасти живот човеку старом око 75 година, који је покушао да скочи са надвожњака изнад ауто-пута у Великом Мокром Лугу. У последњем тренутку стргли су га са ограде.

За тројцем Ненадом Војводићем (35), Рамаданом Захиријем (29) и Мухамедом Брахом (36), који свакодневно крстари улицама Београда на ђубретарцу и одржава град чистим, цела фирма у уторак се дала у потрагу. Једва су их нашли, јер су после спасавања наставили посао као да се ништа није догодило. Они скромно пруичају за "Новости":

- На путу ка депонији, угледао сам човека који је пребацио једну ногу преко ограде и планирао да скочи - каже Рамадан Захири. - Викнуо сам: "Нешо, неко хоће да скочи." Он је брзо закочио, стао и у једном потезу повукао човека.

Ненад Војводић, који је био за воланом камиона, каже да није размишљао на који начин ће одреаговати, није било времена. У глави му је било само да мора да спасе човека.

- Чим ми је колега скренуо пажњу, паркирао сам возило, пришао му с леђа и зграбио га - препричава Ненад. - Човек је био у шоку, ништа ми није рекао. Задржао сам га и позао полицију. Убрзо је дошла и Хитна помоћ и збринула га. Нисам стигао да сазнам ни ко је, ни шта је. Само да га је болест натерала на ово. Надам се да ће бити добро.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ПОКУШАЈ САМОУБИСТВА У БЕОГРАДУ: Малолетник хтео да скочи са Железничког моста


После свега три месеца стажа у "Чистоћи", Ненад је заслужио све похвале колега, али и надређених, као и Рамадан и Мухамед, који су у овом предузећу запослени осам година. Ипак, не очекују никакву награду.

- Не треба нам никаква награда - истиче Војводић. - Довољна сатисфакција је што је човек жив. Колеге и ја нисмо хтели никоме да јављамо, то је обичан људски потез.

Њихов надређени, директор сектора оперативе Милан Марић, каже да ће се потрудити да буду адекватно награђени.


БЕЗ РАЗМИШЉАЊА

ТРОЈИЦИ радника "Чистоће" ово је први пут да су се сусрели са оваквом ситуацијом:

- Никада нисмо били у прилици да спасемо некоме живот. Чак и када искочи маче на улици, зауставимо камион, пренесемо га преко пута, а камоли кад видиш човека у невољи. Ту нема размишљања.