ФИЛТЕРИ, славине, бокали, магнетни активатори за пречишћавање воде... производи су којима нас свакодневно бомбардују разни промотери телефонским позовима и кућним презентацијама. Заједничка порука им је да је чесмовача штетна и да је не треба пити док не прође кроз њихове "чистаче". Међутим, стручњаци Градског завода за јавно здравље истичу да је већи део рекламне приче презентера обмана потрошача.

Према речима примаријуса др Марине Мандић Миладиновић, специјалисте хигијене ГЗзЈЗ, презентери и продавци полазе од приче да су све воде из водовода, али и флаширане мање-више загађене пестицидима, тешким металима, фенолима, детерџентима и бактеријама. Ту причу доказују, врло ефектним тестом, апаратом од две електроде, кроз које се пропушта струја и ради електролиза воде.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Весић: Вода у Борчи и Котежу исправна, превентивно да се не користи

- Електроде су од гвожђа и алуминијума, и у томе је главни трик, јер се по правилу користе оне од племенитог метала, на пример платине - објашњава др Мандић Миладиновић. - Пуштањем струје са таквих електрода, у свакој води ће доћи брже или спорије до стварања црно-смеђег талога. Брзина стварања и изглед талога ће зависити од количине растворених материја у води. Талог ће се створити и у девичански чистој води. Неће га бити само у дестилованој или деминерализованој води.

ШТЕТНА ПО ЗДРАВЉЕ - Презентери не кажу или можда не знају да је вода коју они нуде у ствари здравствено штетна, баш зато што у њој нема растворених пожељних есенцијалних елемената за човека - каже др Мандић Миладиновић. - Овај проблем знају произвођачи таквих апарата па су зато и предвидели као додатак, реминерализатор у коме се таквој води поново враћају неки елементи који су претходно уклоњени.

Наша саговорница истиче да се у последње време потрошачима нуди анализа воде на лицу места. За то се користи портабл уређај са електродом за одређивање параметра ТДС (укупне растворене минералне материје), који не може показати врсту и количину опасних материја, нити бактерија.

- Потрошачи треба да знају да воде за пиће са вредности ТДС од 100 до 600 нису неисправне, већ су пожељне за неограничени унос, док су оне са параметрима испод 30 деминерализоване, и нису добро за свакодневно конзумирање - истиче др Мандић Миладиновић. - Оваквим тестовима се не може доказати присуство загађења у води, већ је то знак постојања одговарајуће количине минералног супстрата (натријума, калцијума, магнезијума, хлорида, сулфата, бикарбоната). Код вода које су деминерализоване или "филтриране", неће се добити никакав талог, а вредности ТДС ће бити веома ниске.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СТАНАРЕ ШОКИРАО РАЧУН ЗА ВОДУ: Због квара на вентилу морају да плате по 11.000

Докторка наглашава да је за воду из градског водовода, која је под непрекидном контролом, апсолутно непотребно коришћење апарата за прераду воде. Њихова употреба је оправдана ако је вода оцењена као здравствено неисправна, или се снабдевање врши из приватних бунара. Пре избора апарата неопходно је посаветовати се са стручњаком.