БЕОГРАЂАНКИ Мирјани Г. (33) која је на саслушању признала да је своју тек рођену бебу бацила у контејнер, привремено је суспендовано старатељство над старијим сином, седмогодишњим И. Г. Званично старатељство над дечаком преузео је Центар за социјални рад, а он ће остати да живи са дедом, Мирјаниним оцем Р. Г. Центар је одређен за старатеља и новорођеној беби.

Како незванично сазнајемо, Мирјанин бивши дечко затражио је ДНК анализу, па ће тестом очинства бити утврђено да ли је новорођена беба његова. Уколико тест буде позитиван, он ће имати могућност да затражи старатељство над новорођенчетом.

На одлуку о одузимању старатељства, надлежни су се одлучили након што је Мирјана приведена и одређен јој је притвор од 30 дана, за кривично дело за које је запрећена казна већа од 10 година затвора.

Ипак, незванично, како се дете не би одвајало од познате средине, одлучено је да И. Г. остане у породичном окружењу. Када се одузима старатељство, може се донети одлука да се дете хитно збрине у хранитељску породицу или да старатељство преузме Центар за социјални рад.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Лекари о стању бебе коју је мајка бацила у контејнер

Према ранијим сведочењима њених познаника, Мирјана се породила сама у кући без надзора лекара, у ноћи између недеље и понедељка. Потом је дете ставила у кесу за смеће и однела до контејнера. Бебу је у јутарњим сатима у понедељак пронашао Мирјанин сусед из зграде, Слободан Цветковић, који је шетао пса. Он је алармирао полицију и Хитну помоћ, која је дете збринула у Тиршовој. Иако је у почетку био заинтересован да обиђе дете које је пронашао, Слободан је ипак од тога одустао због прекомпликоване процедуре.

- Помислио сам да бих могао да одем, али ипак, то нећу урадити. Урадио сам шта је било до мене. Много ме је потресло све ово и сада бих желео да затворим ову причу. Осталим нека се баве надлежни - каже Слободан.

ДЕЧАК ОЧЕВИДАЦ?

СОЦИЈАЛНИ радници разговарали су са старијим сином Мирјане Г., чим је она приведена. Дечак је био свестан свега што се догодило, па постоји сумња да је био и очевидац немилог догађаја.