Градоначелник Београда проф др Зоран Радојичић примио је данас шесторо стипендиста НИС-а који су преко програма „Енергија знања” у јуну 2019. године дипломирали на основним академским студијама на престижним факултетима за нафту и гас у Руској Федерацији. Пријему су присуствовали и заменик генералног директора НИС-а Вадим Смирнов као и руководилац програма „Енергија знања” Снежана Лакићевић.

Поздрављајући стипендисте, Радојичић је истакао да се данас слави знање, сарадња и успех, док се истовремено наздравља будућности.

– Шаљемо поруку да је образовање важно, да имамо младе људе који знају у свом систему вредности високо да вреднују школовање и да имамо омладину која је завршила студије на признатим светским универзитетима. Притом, не смемо заборавити и колико је успешних и признатих светских научника потекло са руских универзитета. Ових шесторо младих Београђана, били су у Русији, успешно завршили школе, а стипендије им је омогућила друштвено одговорна компанија, Нафтна индустрија Србије. Као друштво морамо водити рачуна да ти млади људи остану у Београду и Србији и овде остварују своје пословне и приватне успехе – казао је градоначелник.

 

Он се захвалио заменику генералног директора НИС-а Вадиму Смирнову на обезбеђивању средстава како за школовање талентованих студената тако и за такмичења младих математичара, физичара и хемичара на светским олимпијадама.

– Град Београд и Компанија НИС имају одличну сарадњу и много заједничких пројеката са заједничким циљем - да унапредимо квалитет живота Београђана. Уверен сам да ћемо наставити сјајну сарадњу и да ћемо врло ускоро славити нове успехе – закључио је градоначелник Београда.Заменик генералног директора и директор Функције за односе са државним органима и корпоративне комуникације НИС-а Вадим Смирнов подсетио је на успешну сарадњу са Градом Београдом, као и на заједничке програме попут „Заједници заједно” и „Енергија знања”.

– Ови млади људи добили су компетенције знања на изузетно тешком смеру нафте и гаса и за све њих су обезбеђена радна места у НИС-у. Не треба заборавити, овде је шесторо студената из Београда у групи од 18 из целе Србије, док је на факултетима у Русији тренутно њих 30, а кроз целокупан програм током протеклих шест година до сада је прошло 90 најбољих српских студената. Они нису само добри студенти из Србије, они су међу најбољим студентима у читавој Русији, јер су сви добили дипломе са одличјем, што значи да су завршили студије са највишим оценама. Ми ћемо наставити сарадњу са Градом Београдом, где имамо Пословни центар, где запошљавамо више од 2000 људи, имамо око 40 бензинских станица и поносни смо на оно што можемо да узвратимо заједници, – казао је Смирнов.Захваливши се на пријему, студенти Јована Карановић и Душан Јаковљевић истакли су захвалност компанији НИС на пруженом поверењу. Душан Јаковљевић ће уз подршку НИС-а образовање наставити на мастер програму у Тјумену, кроз Гаспромов програм концептуалног инжењеринга, а Јована Карановић од септембра почиње да ради у НИС-у.

Компанија НИС преко програма „Енергија знања” већ седам година додељује стипендије студентима у Србији и Руској Федерацији.

(ПР)