У београдском насељу Жарково у улици Проте Милорада Павловића бр. 25 пронађена је остављена беба.

Како незванично сазнајемо, бебу је пронашао пензионер Слободан Цветковић који је пришао да баци смеће у контејнер када је чуо бебин плач, а потом затекао ужасан призор.

- Беба се налазила у кеси у контејнеру, међу баченим смећем. Био сам у шоку, рекао је Цветковић.

Прочитајте још - Новорођенче остављено на прагу цркве у Чајетини (ФОТО)

Он је позвао полицију и Хитну помоћ, који су по пријави одмах реаговали.

Према првим информацијама, беба је у добром стању и превезена је у Тиршову.

У Универзитетској болници у Тиршовој потврђено је да је беба збринута код њих, да је највероватније реч о новорођенчету, као и да је дијагностика у току.

ДИРЕКТОР ТИРШОВЕ: ОСТАВЉЕНИ ДЕЧАК ЈЕ ДОБРО, НЕМА ПОВРЕДА

Тек рођена беба, мушко новорођенче, које је јутрос остављено у близини жарковачког гробља, доброг је здравственог стања, са уредном крвном сликом и без повреда, рекао је Танјугу директор Тиршове Синиша Дучић.

Он је навео да је беба јутрос око 9 сати довезена у Универзитетску дечју болницу у Тиршовој колима Хитне помоћи, у пратњи лекара и медицинске сестре, вероватно неколико сати након рођења.

Одмах по пријему, у педијатријској амбуланти бебу су прегледали педијатар, ортопед и неурохирург.

"Установљено је да нема повреда и да је доброг општег здравственог стања, са уредном крвном сликом. Дете је задржано на опсервацији", рекао је Дучић.

Он је додао да се очекује да ће социјалне службе у наредних неколико дана предузети даље мере.

Прочитајте још - Мајка малу Мару донела на свет, па оставила у породилишту

Додао је и да је ово прва беба која је у Тиршову, нажалост, дошла на овакав начин.

Бебу је данас посетио министар за рад Зоран Ђорђевић, који је рекао да је, према информацијама Центра за социјални рад, беба са постељицом остављена у пластичној кеси у контејнеру у Жаркову.

Порчио је да ће надлежни предузети све мере да децу коју задеси оваква тужна судбина, заштите на најбољи могући начин и пруже им социјалну и здравствену заштиту.

ЂОРЂЕВИЋ И РАДОЈИЧИЋ ПОСЕТИЛИ НАПУШТЕНУ БЕБУ У ТИРШОВОЈ

Тек рођену бебу, која је јутрос остављена у близини гробља у београдском насељу Жарково и која је збринута у Универзитетској дечијој клиници у Тиршовој, посетили су министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и градоначелник Београда Зоран Радојчић.

"Ово заиста није начин на који се деца остављају уколико их родитељи не желе. Несхватљиво је да било који родитељ може да учини овако нешто, али не желим да залазим у разлоге за ово кривично дело", рекао је Ђорђевић, а наводи се у саопштењу Министарства.

Уколико мајка не жели своје дете, њена обавеза је да га барем преда одређеној здравственој или социјалној установи, као што је Звечанска, јер тако детету не угрожава живот, указао је Ђорђевић.

Он је истакао да је остављање деце, поготово на овако нехуман начин, нешто што не сме да се понавља у нашој земљи, те да ће ресорно министарство учинити све да то спречи.

"Предузећемо све мере да децу коју задеси оваква тужна судбина, заштитимо на најбољи могући начин и пружимо им сву неопходну социјалну и здравствену заштиту", нагласио је Ђорђевић.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић истакао је да је су ово тужни тренуци за беспомоћно биће које је остављено на овакав начин.

Прочитајте још - СЛУЧАЈ БЕБЕ ОСТАВЉЕНЕ ИСПРЕД ЦРКВЕ: Тужни што Јован одлази, и срећни јер га чека дом

"Као одговорно друштво и социјално одговорни град даћемо све од себе да се овакви немили догађаји сведу на минимум. Ово су специфичне ситуације и тешко их је објаснити, али апелујем на грађане да реагују на време, а надлежне институције ће учинити све да оваквој деци пружи сву адекватну заштиту", рекао је Радојичић.

Посебни саветник министра Драган Вулевић рекао је да је од почетка године ово пета беба коју су родитељи напустили и додао да ће након здравственог збрињавања детета, део одговорности преузети и Центар за социјални рад.

"Веома смо забринути због оваквог начина остављања детета, јер тиме јој је угрожен живот, што заиста не сме да се дешава. Евентуални начин за решавање оваквог проблема могао би да буде доношење закона који ће подразумевати анонимни порођај у топлим собама", нагласио је Вулевић.