ДОЗВОЛА за рестаурацију споменика "Победник" на Калемегдану је добијена пре неколико дана, па ће радови почети за две недеље.

Како је најавила одговорни пројектант реконструкције "Победника" Невенка Новаковић, рок за завршетак обнове је шест месеци, с тим што ће радови бити прекидани ако буду велике хладноће.

Најпре ће се приступити статичкој санацији која подразумева учвршћивање темеља.

- Треба да се поставе шипови који треба да дођу до носивог тла како би спречило даље померање споменика, пошто се споменик откако је постављен непрестано помера - рекла је Новаковићева.

Након што ова фаза буде завршена, "Победник" ће бити демонтиран и пресељен у атеље вајара Зорана Кузмановића који ће бити задужен за рестаурацију. За то време, изводиће се радови на каменом стубу и постаменту.

Прочитајте још: "Победник" на Калемегдану тражи хитну санацију

- Ако зима буде хладна, радови на самом камену се тада не могу изводити и биће прекинути све до тренутка када нам време буде поново дозволило да радимо - навела је Новаковићева.

Рестаурација скулптуре Ивана Мештровића никада није рађена, већ су само повремено чишћени графити и мењале фуге на постаменту.