ЕКИПЕ Хитне помоћи јуче су, због високих температура, имале пуне руке посла. На јавним местима су интервелисале 48 пута. На београдска 33 степена највише проблема су имали хронични болесници, а било је више колапса на јавним местима. Осим старијих суграђана, помоћ лекара су тражили и млади, углавном, услед колабирања због пада притиска. Метеоролози најављују да ће тропске температуре потрајати до 14. августа.

Лекари саветују, да ако је то могуће, грађани у најтоплијем делу дана не излазе напоље, поготову хронични болесници који морају редовно да узимају терапију. Такође, потребно је расхладити просторије, али да разлика у температури у односу на спољну буде највише десет степени. Уколико већ морају да изађу напоље, грађани треба да понесу флашицу воде, обуку се лаганије и од сунца се заштите шеширом и наочарима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ОТВОРИЛО СЕ НЕБО НАД ПРЕСТОНИЦОМ: Пљусак, муње и громови изненадили Београђане

Оброци треба да буду мањи а чешћи, најбоље је избегавати храну са доста протеина, а јести претежно воће и поврће. Такође, треба пити доста течности, а смањити унос кафе и газираних пића. У овим врелим данима не препоручује се повећана физичка активност.

Високе температуре нису омеле путаре и грађевинске раднике у престоници, који вредно раде на сређивању градских саобраћајница, упркос тропским врућинама. Како нам је рекао Стојан Николић, који ради на поплочавању Трга републике, ради се пуном паром. У најтоплијем делу дана, праве се мање паузе, а од сунца се радници штите уз помоћ мрежа које се, каже, користе за пластенике.

Мало под сунцобраном, више на "коцки"


СМРАД ОД БАЧЕНОГ ВЕШТАЧКОГ ЂУБРИВА

ЖИТЕЉИ Палилиле, Чукарице, Звездаре али и они из најстрожег центра града јуче су се жалили на изузетно јак фекални мирис. Посебно у вечерњим часовима.

Оваква ситуација релативно је честа појава током летњих месеци. У овом периоду велики површине газдинстава на Палилули и у Панчеву посуте су вештачким ђубривом, и то је највероватније узрок смрада који се осећа у појединим деловима града.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Исељење због бившег власника стана


ЈОШ ТРОПСКИХ ДАНА

ПРЕМА прогнози РХМЗ, данас ће на северу и западу земље, уз више облачности, бити мало пријатније. Могућа је краткотрајна киша пре подне, а после подне локални пљускови са грмљавином у брдско-планинским пределима.

Метеоролози истичу да је пред нама најтоплији део лета. У последњим данима, пред освежење које долази 14. или 15. августа, температура у неким местима могла би да достигне и 38 степени, пре свега на југу Србије.

У периоду од 14. до 20. августа температуре ће бити између 28 и 32 степена уз ређу појаву пљускова, а после 20. августа опет се очекује благи пораст температуре.