Галерија Прогрес у Београду стављена је под заштиту државе, а заменик градоначелника Горан Весић каже да је то велика победа културе над бизнисом.

Весић је за РТС рекао да је та галерија од јуче под заштитом државе и Завода за заштиту споменика на његову и иницијативу грађана, јер постоји неколико деценија.

"Када је она грађена, Град Београд је дао услов да се направи уметничка галерија на месту где је некада била галерија ''Себастијан''. За време приватизација, зграда ''Прогреса'' се продавала, а Град Београд је тражио да се галерија сачува и да онај који купи зграду нема могућност да промени простор галерије и њену намену", навео је Весић и додао да је то "велика победа културе над бизнисом".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Врабац сервис" тек од септембра

Весић је говорио и о актуелним реконструкцијама у главном граду, наводећи да ће 1. септембра бити завршен велики део радова, али ће одмах почети други.

Рекао је да ће Трг републике бити завршен за мање од месец дана, а за средину августа најавио радове на Савском тргу, који ће ићи у фазама без затварања саобраћај и трајати до фебруара следеће године.

Најавио је и реконструкцију зграде железничке станице, за чију је фасаду Влада Србије одобрила средства, као и реконструкцију Булевара патријарха Павла, која почиње 1. септембра и чијим завршетком ће, како је навео, грађани Видиковца и Раковице моћи да за неколико минута стигну новим булеваром са четири траке до Моста на Ади.

Поред тога, како је рекао, две трећине новог Булевара Вудроа Вилсона биће пуштено у саобраћај до краја августа, док ће Карађорђева улица и Топличин венац бити завршени 1. септембра.

Он је за крај септембра најавио и отварање Папилулске пијаце и додао да су радови на овом здању при завршетку, а да ће потом почети реконструкција на Каленић пијаци, а потом и Бајлонијевој.

Весић је рекао и да ће реконструкција Улице 27. марта бити завршена 1. септембра.