СТАНАРИ двадесетак стамбених јединица у Булевару патријарха Павла 7 у Раковици, тврде да Комесаријат за избеглице и мигранте покушава да им отме објекте које су, уз помоћ УНХЦР, саградили 2004. године! Међутим, из Комесаријата демантују ове наводе и напомињу да се не баве преузимањем станова, већ доделом стамбених решења и сваке друге врсте помоћи угроженим породицама.

- Прети нам исељење из стамбених јединица у Раковици, које смо самостално саградили пре више од петнаест година, као расељена лица из Хрватске - очајним гласом, за "Новости", прича Драган Миљевић, један од станара. - Поседујемо све папире да смо сами сазидали станове, а сад нам се намеће комбинована градња.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ. Одлучивање око захтева CarGo: Негирају монопол, добили кривичну

Према речима нашег саговорника, двадесетак станова распоређено је у неколико зграда и имају по тридесетак квадрата. Подигнути су и усељени, каже он, пре 15 година, на основу споразума о самоизградњи, који је склопљен између избеглица и УНХЦР. Као сведоци потписани су Општина Раковица и Комесаријат.

- Сав грађевински материјал смо добили од УНХЦР, а људи су сами радили и градили своје куће са мајсторима које смо плаћали поштено - каже Миљевић. - После дванаест година спречавања обећане легализације, на врата нам куца Комесаријат, "великодушно" нам нудећи да останемо у својим објектима, под условом да потпишемо уговор о закупу на одређено време!

Како говори наш саговорник, надлежни се позивају на Закон о избеглицама из 2010. године, по коме Република Србија има право јавне својине над свим непокретностима икада изграђеним за расељена лица, а у овом случају инсистирају на комбинованој или делимичној градњи, то јест да су станови грађени уз помоћ државе. Али, како истиче Драган, тај закон није важио када су објекти саграђени, нити се било каква комбинована градња помињала.

Из Комесаријата за избеглице и миграције нашем листу је речено да је на њихов захтев Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре 18. 12. 2018. године донело решење којим су, после 15 година, ове стамбене јединице озакоњене. У складу са решењем покренут је поступак уписа у Катастар непокретности Раковица, након чега би се стекли услови да се са станарима прво закључе уговори о закупу на одређено време од шест месеци.

- Уколико би то породице желеле, после тога би се потписали уговори о купопродаји стамбених јединица, у целости или у више годишњих рата без камате на минимум 25 година - кажу у Комесаријату.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ. Секретаријат ће газдовати и јавним лифтовима

ЗБРИНУТО ДЕСЕТ ОДСТО РАСЕЉЕНИХ

ПРЕМА званичним подацима Комесаријата за избеглице и миграције, око 800.000 људи из бивше СФРЈ дошло је у Србију. Од тог броја, Комесаријат је званично директно збринуо близу десет одсто људи. Највећи број расељених је отишао у подстанаре, и до данас је у том статусу.