СЕКРЕТАРИЈАТ за саобраћај расписао је јавну набавку за израду студије која ће се заснивати на безбедности саобраћаја на кружним токовима. Након завршене студије, а у складу са резултатима анализе, биће предложена саобраћајна решења за унапређење функционисања постојећих кружних раскрсница.

Предмет анализе су кружни токови на Славији, Аутокоманди, Богословији, у Омладинских бригада и Карађорђевој. Затим, раскрснице у Нехруовој улици код ТЦ "Пирамида", Војвођанска улица у насељу Др Иван Рибар и раскрсница Булевара кнеза Александра Карађорђевића и Улице Незнаног јунака.

Прочитајте још - Стручњаци са Саобраћајног факултета: Ово су правила у кружном току Славија

- Потребно је спровести анализу раскрснице на уличној мрежи, односно ширину кружног острва, број трака и ширину прилазних и излазних праваца - наводи се у појашњењу. - Предмет студије је и број и ширина поља за усмеравање, стрелице за престројавање испред улаза као и вертикална сигнализација.

У конкурсној документацији наводи се и да је потребно истаћи врсту кружних раскрсница, и урадити упоредну анализу предности и недостатака. Такође, биће урађена и анкета која ће обухватати 100 возача у зони сваке од раскрсница које су предмет студија, а све у циљу стицања реалног увида о ставовима особа за воланом о кружним прелазима.

НЕКАД И САД

ЗА кружне токове на Славији и Аутокоманди неопходно је урадити анализу како се саобраћај одвијао пре и након спроведене реконструкције, истаћи предности и недостатке новог стања, као и предлоге за унапређење.