ПУПИНОВ мост ће до јесени бити без осветљења, иако су радови почели! Санација осам трафостаница коштаће надлежне 27,4 милиона динара, будући да је Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда због обесних појединаца била принуђена да поново распише јавну набавку за овај посао.

Због несавесних суграђана, који непрестано обијају трафостанице и краду каблове и делове, потез од Пупиновог моста до Панчевачког пута представља црну тачку, на којој се често догађају стравичне саобраћајне несреће са смртним исходима. Неосветљени део ове обилазнице посебно воле љубитељи брзе вожње, који, возећи великом брзином кроз мрак, често угрожавају своје и туђе животе. Последњи пример ризичне вожње кроз мрак забележен је у петак, када је живот управо на овој деоници изгубио Даниел В. (29).


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
НОЋ У БЕОГРАДУ: Мушкарац тешко повређен у удесу у Булевару ослобођења

Иста ситуација понавља се већ неколико година заредом. Лопови упорни, а надлежни немоћни. Чим на мосту који спаја Земун и Борчу засија јавна расвета и саобраћајна сигнализација, вајни разбојници, "стручно" и преко ноћи обију и опљачкају оближње трафостанице које доводе струју у сијалице и семафоре.

Због тога је Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда у априлу расписала јавну набавку за санацију осам трафостаница на Северној тангенти и три у привредној зони Земун. Изабран је најповољнији понуђач.

- Јавна набавка је завршена, извођач радова је уведен у посао, који је недавно почео - кажу, за "Новости", из Дирекције. - Ради се на санацији осам трафостаница на Северној тангенти, мада се крађе и обијања догађају и на другим локацијама око Пупиновог моста. Вредност санације, која би требало да буде готова на јесен, је 27,4 милиона динара.

По завршетку обнове, објашњавају из Дирекције, трафостанице ће бити обезбеђене високим оградама, имаће металну столарију, а биће уграђена нова унутрашња опрема и недостајуће електроинсталације.

- Штета коју смо затекли била је огромна. Несавесни суграђани су обили 11 трафостаница, а осам је било потпуно опљачкано, све је из њих изнето. Једино што је Дирекција могла да учини јесте да поново распишемо јавну набавку.

Када реконструкција буде готова, објашњавају из Дирекције, објекти за напајање струјом биће предати на одржавање надлежним предузећима. Иако се одустало од идеје да се око трафостаница поставе надзорне камере, надлежни верују да ће висока ограда и боља обезбеђеност трафостаница спречити разбојнике.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
БУЏЕТ БЕОГРАДА: Никад више пара у историји града

СМРТ НА МОТОРУ

ПОДСЕТИМО, у петак увече на Пупиновом мосту догодила се стравична саобраћајна несрећа у којој је погинуо Даниел В. (29). Он је управљао мотором марке "кавасаки", када је предњим точком закачио ивичњак неосветљеног пута. Изгубио је контролу над двоточкашем и ударио у бандеру. Преко његовог тела прешао је аутомобил БМВ у којем су били његови другови. Мотоциклиста је на месту остао мртав, док су младићи из аутомобила са повредама пребачени у Ургентни центар.