У ЦЕНТРАЛНИМ градским пешачким зонама систем паркирања убудуће ће бити дозвољен само становницима који живе у овом делу града. Ову одлука о изменама и допунама Одлуке о јавним паркиралиштима, усвојили су градски одборници на недавно одржаној седници. Нови систем функционисаће помоћу сензора који ће бити постављени на потапајућим стубовима и који ће се спуштати након препознавања регистарске ознаке власника аутомобила чије је пребивалиште пријављено у делу пешачког блока.

- Овом одлуком предвиђамо и увођење паркинг-места за снабдевање објеката на ободима пешачких зона, и та места биће контролисана путем потапајућих стубића, који ће обављати и контролу приступа целокупној пешачкој зони - објашњавају надлежни. - На тај начин уређујемо функционисање снабдевања у пешачкој зони и режим саобраћаја који је везан за пешачке зоне.

Решење о приступу местима за снабдевање, попут продавница или угоститељских објеката који се налазе унутар пешачких зона, издаје Секретаријат за саобраћај. Корисници тих места посебним уговором ће се обавезивати према ЈКП "Паркинг сервис", да ће уз одговарајућу тарифу спроводити наплату тих паркинг-места. Такође, кроз јединствен систем електронске контроле приступ ће имати и они аутомобили чије су таблице испрљане. Ако их сензор не препозна, посредством куцања регистарске ознаке на аутомату стубићи ће се спуштати.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Стојчић: Ниједну пешачку зону нисмо оставили без саобраћаја


НА УШЋУ ОДНЕТО 100 ВОЗИЛА

ЈKП "Паркинг сервис" је у акцији уклањања непрописно паркираних возила са шеталишта и зелених површина на Ушћу, у ноћи између суботе и недеље однело преко 100 аутомобила. Акција је спроведена у координацији са Kомуналном инспекцијом, Саобраћајном и Kомуналном полицијом, као и Интервентном јединицом београдске полиције.

- На основу налога МУП и инспекције, уклањају се сва возила која крше закон, а захваљујући оштријој казненој политици решени смо да истрајемо у намери да тај ред и сачувамо - рекао је Андрија Чупковић, директор ЈКП "Паркинг сервис". - Није наш циљ само да направимо паркове попут овог на Ушћу, већ и да сачувамо све то што смо направили.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Истражују ефекте пешачке зоне