ОКО стотинак аутобуса приватних превозника прегледано је током ванредне инспекције, која је почела пре два дана, а у циљу утврђивања да ли у возилима раде клима-уређаји. Код двадесетак је установљено да је клима исправна, али није укључена, због чега су превозници новчано кажњавани. Како незванично сазнајемо, аутобуси ће бити подељени тако да на једно без климе, иду три са расхландим уређајима, и да сви аутобуси са климом буду обележени. Планирано је да ова акција траје до краја лета.

Заменик градоначелника Горан Весић затражио је да му се доставе тачни подаци о броју аутобуса који имају климу, а како је он рекао од 568, који возе по летњем реду вожње, 434 ће до 10. јула морати да их има. Према његовим проценама, од 1. новембра, када буду стигла нова возила, од следеће године више ниједан аутообус не би требало да буде без грејања и климе.

Како је подсетио заменик градоначелника Горан Весић, по чијем је налогу Секретаријат за јавни превоз започео акцију контролисања возила, приватни превозници имају уговоре са Градом Београдом на десет година.

- Они су плаћени по километру и зато не би смели да штеде на гориву и да не укључују климе - рекао је заменик градоначелника. - Надзор је показао да су возачи добили налог да не расхлађују аутобусе. Сада ће сви да плате казну по два милиона динара и сада ћемо сваки дан да их кажњавамо.

Према Весићевим речима, приватници су добили монопол да возе и самим тим веома добро зарађују, те онда морају и да поштују правила уговора, који су склопили са Градом.

Прочитајте још: ЈАВНИ ПРЕВОЗ: Инспектори пишу казне за искључене климе

- Ако имају климу, морају да је укључе. То се односи и на Градски саобраћајни превоз. И они ће бити кажњавани за сваки аутобус који има климу, а није укључена. То је безобразлук и бахатост - нагласио је Весић.

НОВИ АУТОБУСИ

ЗАМЕНИК градоначелника истакао је да ће уговори бити раскинути са сваким превозником за којег утврде да не поштује одредбе. Он је такође најавио да ће до краја септембра у гараже ГСП стићи 184 нова аутобуса, а њих 70 већ је стигло. Тако возни парк неће имати ниједан старији аутобус од "солариса".