СЕКРЕТАРИЈАТ за јавни превоз почео је у четвртак да контролише превознике да ли поштују уговорне обавезе склопљене са управом града, а пре свега да ли су у возилима укључени клима-уређаји. Само током првог дана инспекције, написано је двадесетак казни, те је у касу отишло око два милиона динара! Ово је за "Новости" потврдио заменик градоначелника Горан Весић, по чијем налогу је ова акција и предузета.

Према речима заменика градоначелника, првог дана контроле на мети инспектора била су приватна предузећа за превоз путника. Већ у петак, поштовање правила биће проверавано у возилима Градског саобраћајног превозника и у аутобусима "Ласте".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Казне за превознике који не укључују клима-уређаје у аутобусима

- Ситуација је страшна и срамота је да се грађани кувају у аутобусима - каже Горан Весић. - Према уговору који су превозници склопили са Градом, обавеза је да се клима укључује при одређеним температурама, као што је обавеза возача да носе униформе. Свако непоштовање биће санкционисано. Због нехлађења возила, већ је написано око 20 казни, у износу од укупно два милиона динара.

Како сазнајемо, возачи аутобуса где су утврђене неправилности, махом су имали исти изговор - клима није упаљена јер нису желели да троше превише горива. Међутим, Весић наглашава да је такво понашање недопустиво!

Поменута акција контроле трајаће све до краја лета. Како нам је казао градски секретар за саобраћај Јовица Васиљевић, сваки превозник по одредбама из уговора требало би да има одређени број резервних возила које ће укључити у саобраћај, за случај да се утврди да је клима у једном од аутобуса неисправна.

- Ако инспектори приликом провере увиде да клима-уређај у возилу постоји, а није укључен, казна за све превознике је 20.000 динара - каже Васиљевић.


Тек крајем маја расписана је јавна набавка за поправку и сервисирање клима-уређаја, и то у чак 559 возила! Како су "Новости" већ писале, 89 уређаја је у гарантном року и предвиђено је њихово сервисирање у погонима овлашћених сервисера. Поправка расхладних система за осталих 470 возила требало би да се обави у погонима ГСП.

ПОРУКА КАСНИ ПРЕМА правилнику Града, расхладне системе возачи укључују тек када им из Секретаријата за јавни превоз стигне порука да то учине. Иако је пракса да се клима-уређаји пале када је спољна температура 25 степени или виша, некада порука закасни, и температура ваздуха достигне и 29 степени. На линијама где су поласци ретки, а путника много, кад порука стигне већ је касно да се у возилу постигне оптимална температура.

Шта се дешава са овим тендером засада није познато, будући да је касно расписан.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: АУТОМОБИЛ УЛЕТЕО У КАФИЋ У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА: Повређене три особе међу којима и трогодишње дете, возач побегао (ФОТО)

КОНТРОЛА У АУТОБУСУ УЗБУНИЛА ПУТНИКЕ, АЛИ И ШОФЕРЕ

УНИФОРМЕ НА ПРОВЕРИ

КАДА се у аутобусу на линији 47 зачуло са "бусплус" апарата: "Контрола", половина путника почела је да спрема карте, док је остатак похрлио на врата да умакне провери. Међутим, на изненађење путника, контролорка је отворила врата кабине и обратила се возачу: "Господине, ми смо из Секретаријата за саобраћај, проверавамо да ли носите униформу". Пажљиво га је скенирала и пописала сваки део униформе. На срећу, возач је био обучен по правилима те је прошао контролу без казне.

Ништа не би било неуобичајено, с обзиром на то да су шофери однедавно у обавези да носе униформу, да у аутобусу има климе и да су услови комфора и за возаче и путнике нормални. (М. С.)