ГРАД Београд решио је да око 100 аутомобила који су у његовом власништву расходује, а да део поклони локалним самоуправама по Србији. Убудуће ће путничка возила за потребе секретаријата и градских предузећа узимати на лизинг. Тако је недавно, у оквиру централизоване набавке у ове сврхе издвојено 386.589.600 динара без ПДВ, односно око три милиона евра. Заменик градоначелника Горан Весић навео је да ово исплативија варијанта од куповине и да ће возни парк Града искључиво бити изнајмљиван.

Како се наводи, у оквиру ове јавне набавке на 36 месеци закупљени су аутомобили ниже, средње и више класе, као и комби возила за градске службе, попут "Београдског водовода и канализације", "Градских пијаца", "Градске чистоће", ГСП, па и за новоосновани "Београдски метро и воз". На списку 23 предузећа и секретаријата су, на пример, Спортски центар "Ташмајдан", Библиотека града, Омладинско позориште "Дадов", Музеј града, Дом здравља Стари град...

Прочитајте још - Весић: Београд поклонио све аутомобиле

Према подацима који су доступни на сајтовима појединих градских предузећа, "Београд пут" је за набавку путничких возила средње класе потписао уговоре вредне 25.973.640 динара, док је за возни парк "Градске чистоће" издвојено око 8.500.000 динара. Градско саобраћајно предузеће поновило је возни парк у вредности од 46.243.808 динара, што је око 400.000 евра. ЈКП "Зеленило" склопило је уговор од 6.056.946 динара, односно око 50.000 евра. За само ова четири градска предузећа потписани су уговори вредни око 86 милиона динара (све без ПДВ) што је око 700.000 евра.

- ЈКП "Градска чистоћа" закупило је шест возила средње класе - наводе у овом предузећу. - Аутомобиле ће наменски користити службе којима возило буде неопходно за потребе посла.

И РАЧУНАРИ У ЗАКУП ОСИМ возног парка, Град има намеру да убудуће узима у закуп и компјутерску опрему као што су штампачи и рачунари. - Нема разлога да локална самоуправа буде власник тога. При томе ћемо смањити трошкове и увек имати нову опрему, која неће бити застарела и која ће омогућавати ефикасно решавање проблема наших суграђана - навео је Весић.

Будући да "Чистоћа" за око 8.500.000 динара узима шест возила, према овој рачуници, ГСП са око 46 милиона динара може да их набави око тридесетак.

Сви уговори су склопљени са фирмом "Ауто Чачак" ("шкода"), док су неки потписани и са "Порше мобилитијем" (који у понуди има "фолксваген", "ауди", "сеат" и "кеди"), "Рајфајзен рентом", као и са фирмама Aks fleet solution и Fleet partner.

Како је објаснио заменик градоначелника Горан Весић, Град више не поседује ниједан аутомобил и прва је локална самоуправа која нема аутомобиле у свом власништву.

- Један део аутомобила је расходован, а други поклоњен другим градовима - каже Весић. - Пракса да се изнајмљују аутомобили постоји у већини земаља Европске уније. Град више не жели да буде власник аутомобила, што значи да ћемо их мењати на сваких пет година. На овај начин ће се штедети јер неће плаћати трошкове одржавања, резервних делова и оштећења.

На питање због чега је баш тендер за овај посао добила компанија "Ауто Чачак", Весић је појаснио да градска управа нити може нити има право да одлучује ко ће се јавити на јавни оглас.

- Аутомобили нису за градске функционере, већ се купују за комуналну полицију, градске инспекције, секретаријате, јер постоји велики број службеника који раде на терену - навео је заменик градоначелника. - Од 2014. године возим приватни аутомобил, а нисам користио ни старе градске аутомобиле, па нећу ни нове.