Екипе Завода за биоциде и медицинску екологију континуирано свакодневно, два пута дневно, раде на сузбијању комараца и грађани ће већ наредне недеље уверити да је њихов број знатно смањен, изјавио је вечерас помоћник директора завода Бранислав Пешић.


Пешић је рекао Танјугу да се запрашивање врши са земље и то са 26 екипа.

Ефекат се одмах примећује и већ вечерас житељи Новог Београда ће моћи да уживају у природи, казао је он.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Komarci prete novim i sve opasnijim zarazama


Вечерас се прскају и велики градски шумски комплекси, попут Кошутњака, Аде, Топчидерског парка и шума на Бањици, Звездари и Миљаковцу.


Према речима Пешића, екипе Завода ће сутра сузбијати комарце у Земуну и Сурчину.

"До суботе ћемо опет изврсити акцију сузбијања на територији целог града", рекао је он.

Прскање комараца се врши на основу свакодневног мониторинга, навео је Пешић и додао да се контрола врши и после обављеног прскања.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Rečni komarci ubadaju i danju


Пешић је подсетио да је због учесталих киша било немогуће кренути у борбу са комарцима раније и навео да је њихова сезона, захваљујући акцијама Завода, одложена са априла на јун.


Важно је, како каже, да се зна и да речни комарци, који нам сад праве проблем, не преносе вирус Западног Нила, али је Завод на опрезу и на време ће реаговати ако се у процесу детекције појаве преносиоци.


Пешић је нагласио да је најтежа ситуација у приобаљу Саве и Дунава.

"Проблем нам прави Велико ратно острво које је потопљено, па екипе не могу да приступе том терену. Имамо и кубике на левој обали Дунава пуне воде и то су велика изворишта која нам прете", казе Пешић.


Стеван Милев, члан једне од екипа Завода, прецизирао је да се запрашивање комараца обавља у преподневним и вечерњим часовима.