ВЕЛИКА количина падавина у протеклом периоду на територији престонице створила је идеалне услове за размножавања речних комараца. Иако ова врста инсеката није преносилац заразних болести, њихова основна карактеристика је да преферирају да нападају људе и убадају током дана. Посебно су активни у близини река. Како би се њихово присуство на терену сузбило, надлежне екипе из Завода за биоциде и медицинску екологију почеле су да спроводе третмане запрашивања са земље.

- Први велики налет комараца биће саниран до краја недеље, а већ следеће седмице услови за њихов раст и размножавање биће неповољнији - наводе из Завода. - Праћење бројности комараца почело је од априла, када су се први пут и појавили, а након тога су континуирано спровођене све превентивне мере како не би дошло до повећања њиховог броја. Због тога су уведени и јутарњи третмани сузбијања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - БИТКА С КОМАРЦИМА: Временски услови и обилне падавине отежавају сузбијање "крвопија"

Надлежни објашњавају да је бројност комараца иста као и сваке године. Једина разлика је што су се досадни инсекти уместо постепено од априла, када је почетак њихове сезона, овог пролећа појавили у повећаном броју тек у првим данима јуна. Приметан пораст припадника рода едес, односно речних комараца, у Београду се бележи и због великих површина плавних подручја. Ови инсекти могу да прелете раздаљину и по десет километара, тако да са леве обале Дунава, где им је легло, без потешкоћа могу прећи на супротну обалу и направити проблем на Новом Београду и у Земуну. Након њиховог убода на кожи остају пликови који су краткотрајни и повлаче се у наредних неколико часова.

Епидемиолози истичу да тренутно нема разлога за панику, јер речни комарци нису заразни. Комарац из рода кулекс, који је преносилац вируса Западног Нила, јавља се крајем јула и почетком августа.


ТРЕТМАНИ СУЗБИЈАЊА

ЕКИПЕ Завода за биоциде спроводиће у петак третмане сузбијања комараца на територијама општина Чукарица, Обреновац и Сурчин. За суботу су исти третмани планирани на Врачару, Палилули, Савском венцу, Раковици и у Гроцкој.