Бројни грађани присуствовали су у четвртак Спасовданској литији које је кренула око 11.30 сати из Улице адмирала Гепрата, испред Вазнесењске цркве, у којој је претходно служена литургија.

У литији су учествовали овогодишњи домаћин славе градоначелник Београда Зоран Радојичић, заменик градоначелника Горан Весић, председник Скупштине града Никола Никодијевић, свештенство СПЦ, представници Војске Србије, МУП-а, грађани...

На челу литије је био Јерусалимски крст, а иза њега барјак града Београда.

У колони су могле да се виде иконе и друга црквена обележја, док су бројни грађани фотографисали и снимали учеснике литије.

Током литије читане су три молитве - прва за здравље, друга за мир и просперитет Београда и његових грађана и трећа за покој душе јунацима који су дали своје животе за Београд.

Литија је кренула из Улице адмирала Гепрата, преко улица кнеза Милоша и краља Милана до Теразијске чесме где је прочитана прва молитва.

Колона се даље кретала кнез Михаиловом, Париском улицом и улицом Симе Марковића до Саборне цркве где је прочитана друга молитва.

Затим се колона прошла кроз Поп Лукину, Бранкову, Краљице Наталије где се домаћин славе издвајио и ишао улицом Косовске девојке са иконом, житом, колачем и свећом до Старог двора, док се литија наставила кроз Добрињску и Улицу адмирала Гепрата до порте Вазнесењске цркве, чиме се симболично затварио круг, а ту је прочитана и трећа молитва у спомен свих палих јунака Београда.

Поводом градске славе у Старом двору ће у 17 сати бити одржан свечани пријем.


фото И.Маринковић


РАДОЈИЧИЋ ЧЕСТИТАО СПАСОВДАН БЕОГРАЂАНИМА

Градоначелник Београда Зоран Радојичић честитао је грађанима Београда Спасовдан - славу града Београда.

Радојичић је поручио да је Спасовдан празник свих оних који Београд воле и који "живећи у њему расту и развијају се с њим".


фото И.Маринковић

"Чувајући Спасовдан као славу Београда чувамо нашу историју, чувамо сећање на херојство, друштевну и моралну снагу наших предака. Славећи Спасовдан шаљемо поруку на важност да у овом садашњем тренутку будемо достојни њиховог успеха и постојани да идемо напред ка будућности на коју ћемо бити поносни", истакао је градоначелник у честитци.

Прочитајте још - Спасовданска литија од 11.30, а ево куда ће ићи поворка (ФОТО)

Како је рекао, Спасовдан представља залог за будућност, "да у будућности Београд мењамо на боље и учинимо све да буде лепши и развијенији".


фото И.Маринковић

ВЕСИЋ ЧЕСТИТАО СПАСОВДАН ГРАЂАНИМА БЕОГРАДА

Заменик градоначелника Београда Горан Весић је честитао је данас Београђанима Дан града-Спасовдан."Спасовдан представља једну од најдужих традиција у нашем народу. Слава града се обележава од 1405. када је оснивач српске престонице деспот Сетефан Лазаревић установио тај празник и то је непрекинут низ који нас везује са Средњим веком", казао је Весић, саопштила је Градска управа.

Весић је казао да се све више Београђана придружује литији, јер то није само обележавање славе већ и прилика да се људи "сете српске историје и културе".

"Ми не морамо, као неки народи да измишљамо наше постојање и достигнућа у Средњем веку, само треба да их се сетимо и достојно обележимо", изјавио Весић.