У ПРВОЈ београдској гимназији у среду неће бити одржан први час у обе смене. Запослени ће одржати штрајк упозорења у знак протеста због одлуке Министарства просвете, науке и технолошког развоја, о укидању једног одељења друштвено језичког смера и увођење још једног за ученике са посебним склоностима за рачунарство и информатику.

Како се наводи у саопштењу, оваквом одлуком Министарства се игнорише предлог Наставничког већа који је у децембру усвојен са већином гласова да план уписа буде - пет одељења природно-математичког смера, три одељења друштвено-језичког и једно за ученике са склоностима за рачунарство и информатику.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Прва београдска: Више награда него ђака у одељењу

- Када смо се изјашњавали о плану уписа за следећу школску годину, објашњено нам је да су просторни капацитети гимназије попуњени и да нисмо у могућности да поново у први разред упишемо десет одељења - наводе професори. - Гласали смо да се задрже класична гимназијска одељења, а остало је простора за једно специјализовано рачунарско одељење. Оваква одлука је донета због великог интересовања за школовање на друштевно-језичком смеру. Прошле године је било потребно највише поена за овај профил, баш у Првој гимназији.

Упућен је захтев надлежном министарству за хитан пријем делегације гимназије, како би се нашло прихватљиво решење за обе стране.