ЛИНИЈА БГ воза од Младеновца до Београда почеће да саобраћа у септембру, сазнају "Новости"! Три месеца касније, возом ће у престоницу стизати и Лазаревчани.

Иако је прво најављено да ће возови из Младеновца почети да саобраћају почетком лета, житељи ове општине на прве поласке мораће да сачекају септембар.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Нови живот у кругу фабрике

- На линији од Младеновца до станице Београд центар односно Прокопа, саобраћаће једна возна композиција, а биће шест полазака на овој линији - каже, за "Новости", в. д. директора ЈКП "Београдски метро и воз" Станко Кантар. - Ујутру ће бити три поласка из Младеновца и три по подне из Београда. Тада су највеће гужве, а воз може да "повуче" 1.200 људи, који би, иначе, до престонице стизали аутобусима на линији 493. У децембру ће бити уведено још полазака на линији до Младеновца. Путовање ће трајати 55 минута, а композиција ће стајати на свим станицама на којима пристају и путнички возови.

Како саговорник "Новости" објашњава, у плану је да интервал полазака БГ воза на линији до Младеновца буде пола сата, али то је могуће тек кад се заврши реконструкција пруге Јајинци - Мала Крсна.

- Том пругом саобраћали су само теретни возови. Сада су сви путнички и теретни возови преусмерени на пругу Београд - Младеновац - Велика Плана. И зато је било немогуће уклопити и поласке БГ воза. Кад се пруге среде, возови ће ићи до станице Београд центар, а онда ће путници моћи да хватају везу са Батајницом и Овчом - наводи Кантар.

Упркос тренутној реконструкцији пруге до Мале Крсне и чињеници да је деоница од Београда до Ваљева, која води и до Лазаревца, у потпуности обновљена пре две године, решено је да прво проради линија БГ воза до Младеновца. Објашњење за то су преоптерећени аутобуси на линији 493.

На линији од Младеновца до Прокопа биће шест полазака

До Лазаревца ће од децембра саобраћати две возне композиције. Лазаревац ће имати три одласка и доласка на релацији Овча - Лазаревац, а три одласка и три поласка на релацији Ресник - Лазаревац.

ЈКП "Београдски метро и воз" следеће недеље потписаће протокол о сарадњи са Секретаријатом за јавни градски превоз, "Србија возом" и "Инфраструктуром Железница Србије" о међусобној сарадњи на развоју БГ воза.

- Прво што ћемо урадити по потписивању тог протокола јесте снимање станица и стајалишта, како би се урадио план њихове обнове. Морамо и да видимо како да их оспособимо за наплату карата. Развој БГ воза зависи и од набавке нових гарнитура. Тренутно, на две линије БГ воза, које имају 79 полазака, саобраћа девет, плус две резервне гарнитуре. Али за озбиљнији развој градске железнице потребно је купити од 13 до 15 гарнитура, што би коштало око 60 милиона евра - истиче саговорник "Новости".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Весић: Трамвајем преко моста на Ади од 5. јула

КАСНЕ ПОЛАСЦИ

ЗБОГ почетка радова на другој фази реконструкције пруге Београд центар - Земун, сви поласци БГ воза од Батајнице ка Овчи касне по пет минута. Наиме, због обнове шина продужено је време путовања, и тај режим саобраћаја трајаће до завршетка ове фазе радова.


"ПАРКИРАЈ И ВОЗИ"

СТАНКО Кантар каже и да раде на дефинисању система "паркирај и вози". То би путницима требало да омогући да у близини железничких станица паркирају своја возила, а онда возом стигну до града. Највећи проблем је власништво над земљиштем, али где год буде било услова, градиће се овакви паркинзи.