ПОСЛЕ напада на таксисту "Лукс таксија", кога је око 14 сати непозната особа ударила код МУП на Новом Београду, 80 његових колега блокирало је овај део престонице. Они су претили да ће на улицама града остати све док нападач не буде приведен, будући да су регистарске таблице возила фотографисане пре него што је непознати човек побегао. Уједно, таксисти окупљени око Уговорне привредне такси коморе Србије, само неколико сати раније такође су изашли на улице. Незадовољни спровођењем измена Закона о превозу путника у друмском саобраћају они су протестовали на платоу испред Зграде градске управе у Улици 27 марта.

Прочитајте још: НАПАД У ВРАЊУ: Ухапшени због сумње да су претукли таксисте

Возећи се улицом Омладинских бригада, возач "Лукс таксија" сукобио се са непознатим возачем, за кога се најпре мислило да је члан удружења CarGo, а онда је почела спекулација да је ипак реч о шоферу превозника "Cameo". Возач беле "шкоде рапид" изашао је из возила на семафору и пришао возачу "Лукса". Ударио га је у главу, а потом побегао. Таксиста је позвао полицију, а због лакших повреда превезен је у Ургентни центар.

За напад се брзо прочуло преко такси везе, па су колеге дошле на место догађаја и ту остале до привођења нападача.

Иначе, око 150 окупљених такси предузетника у среду око 10 сати захтевало је санкционисање рада "интернет превозника".

- Ситуација никада није била гора! - каже Бошко Вукојевић директор Уговорне привредне такси коморе Србије. - Инсистирамо на спровођењу Закона, а пре свега мислим на Саобраћајну инспекцију Града Београда, као извршног органа.Ништа се није променило од усвајања измена Закона, осим што су привремено склонили "дивљаке".И даље је споран рад удружења грађана CarGo, али и комби превозника који возе "од врата до врата". На прозивке таксиста да не обављају свој посао из Секретаријата за инспекцијске послове одговарају:

- Дословно примењујемо Закон и друге прописе у инспекцијским надзорима и ради у границама својих овлашћења - рекла је Соња Божовић, Секретарка за инспекцијске послове. - То ћемо чинити и даље, те сваки притисак превозника не утиче на ефикасност, већ, напротив, омета рад инспекције. Радимо искључиво у интересу Београђана, јер је њихова безбедност важнија од супротстављених интереса бројних такси удружења.Она је подсетила да је градска саобраћајна инспекција од краја децембра прошле године привремено одузела укупно 33 возила, од којих су пет возила обављала услугу такси превоза путника без одобрења, а посредством "CarGo" апликације.

Нови протест најављују за понедељак и таксисти Струковног удружења такси превозника СИТАБ, који су, такође, незадовољни спровођењем измењеног закона.CarGo РАСТЕ УПРКОС ШТРАЈКОВИМА

ДА Удружење грађана CarGo расте упркос штрајковима, показује податак да за три месеца, колико постоји, удружење броји чак пола милиона чланова. Председник Удружења, Александар Вучић истакао је, тим поводом, да су на протест таксиста и на њихов захтев да се угаси CarGo, одговор дали грађани који свакодневно користе услуге ове апликације.