Ове године озбиљније крећемо у борбу против амбозије, због чега смо определили дупло више средстава него прошле године за њено уништавање, односно 60 милиона динара уместо прошлогодишњих 30 милиона, рекао је градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Имајући у виду проблеме које је претходних година изазвало цветање амброзије, градоначелник је данас сазвао састанак посвећен решавању овог проблема.

"На састанку сам разговарао са представницима служби, предузећа и секретаријата о досадашњим акцијама и будућим потезима. Врло је важно да са уништавањем амброзије кренемо на време, а сада после киша је прави моменат", рекао је Радојичић, саопстено је из његовог кабинета.

Он је додоа да је један од разлога за састанак и то што дронови које поседује Завод за биоциде већ надгледају и праве мапирање површина где има највише амброзије и онда ће након киша кренути у уништавање.

Прочитајте још - На амброзију са 60 милиона


"На површинама које контролише ЈКП “Градско зеленило”, то је 3.000 хектара, оно добро решава овај проблем. Завод за биоциде ће радити на неуређеним градским површинама и то је највећи изазов. Ове године, они ће на 320 хектара извршити мониторинг, а на 120 ће се радити хемијско уништавање амброзије", објашњава Радојичић.

Како он истиче, тамо где је могуће, треба покушати са кошењем, које би потом требало поновити до 15. августа уколико амброзија порасте на преко 20 центиметара.

"Увек је боље уколико уништавање можемо да извршимо кошењем, а да хемијска средства оставимо као последњу опцију. Градске службе дају максимум, а важно је да допринесу и општине и грађани", истакао је Радојичић.

Градоначелник је указао на здравствени, али и економски аспект питања амброзије.

"Амброзија и алергија на амброзију представљају велики здравствени проблем. Све више људи се суочава са њим и све га теже подносе. Људи алергични на амброзију и по месец дана буду искључени са посла, јер не могу да раде", истиче градоначелник.

Он указује да је проблем са амброзијом дугогодишњи и врло комплексан, као и да је сваке године неопходно озбиљније укључивање у његово решавање.

"Важно је сваке године направити помак. Ја бих био задовољан ако ситуација ове године буде боља него прошле и зато сам кренуо већ у овом периоду да скрећем пажњу и градским службама и јавности да сви заједно направимо допринос", закључио је Радојичић.

Састанку су присуствовали представници Секретаријата за здравство, Секретаријата за привреду, Завода за биоциде и медицинску екологију, ЈКП “Градско зеленило”, ЈП “Путеви Београда” и ЈВП “Београд воде”, наводи се у саопштењу.