ПРЕЛИМИНАРНЕ ранг-листе малишана који су уписани у вртиће биће објављене данас, 20. маја. Незадовољни родитељи, чија деца су "испод црте", могу до 29. маја поднети жалбу уписној комисији, а коначна ранг-листа биће позната 7. јуна. Маме и тате могу узети и одбијеницу и уписати дете у приватно обданиште, уз субвенцију из градске касе. Као и прошле године, потврде да није било места у државном вртићу, издаваће предшколске установе.

Ове године је, у односу на прошлу, поднето 620 захтева мање, а за 7.900 места укупно је конкурисало 18.878 малишана. Како најављују надлежни, током лета ће се разматрати молбе предшколских установа за одобравање додатних места, које могу да траже проширење капацитета највише за 20 одсто. Такође, у току је и адаптација простора у појединим школама и у власништву локалних самоуправа, који ће бити преуређни за потребе будућих првака.

Прочитајте још - НОВИНЕ ПРИЛИКОМ УПИСА У ВРТИЋ: Код приватника са печатом из града

- Међу поднетим захтевима увек имамо неколико хиљада предшколаца за које је програм обавезан али морају конкурисати како би ушли у систем - каже Славко Гак, секретар за образовање и дечију заштиту. - У просеку је око 1.000 дуплих захтева родитеља који конкуришу у више установа па се касније опредељују где ће и уписати децу. Међу пријавама има и оних чија су деца већ уписана у приватне вртиће уз субвенцију града, али из неких својих разлога желе и да буду на листи чекања за државни вртић, па формално конкуришу.

Гак истиче да је процес рангирања транспарентан, уз јасна правила. С обзиром на благи пад броја захтева у односу на неколико протеклих година, уз већи број слободних места и наставак сарадње са приватним вртићима, наглашава, да је ове године реално да Београд коначно нема листу чекања за децу која имају приоритет при упису. Анализе ће показати на којим општинама су додатна места најпотребнија. У пет установа са највећим бројем захтева стигло је 57 одсто укупног броја поднетих пријава, односно скоро 11.000 захтева носе само Нови Београд, Земун, Вождовац, Чукарица и Звездара.

Прочитајте још - ДНЕВНИ БОРАВЦИ ЗА НАЈМЛАЂЕ: Вртићи чувају децу на неколико сати

ПЕТ НАЈТРАЖЕНИЈИХ

У пет предшколских установа стигло је 57 одсто укупног броја поднетих пријава, односно скоро 11.000 захтева упућено је вртићима у Новом Београду, Земуну, Вождовацу, Чукарици и Звездари.

Општина Нови Београд примила је 2.617 захтева, Земун 2.175, Вождовац 2.041, Чукарица 2.029 и Звездара 1.865.