Наш град је и почетком тридесетих година имао своје проблеме и недоумице. Штампа уредно прати све бурне варошке догађаје и скреће пажњу на њих. Само један међу таквима је најављени бојкот угоститеља из 1933. године, који су били силно узнемирени неочекиваним приликама у којима су се нашли.

Дошло је до сукоба кафеџија и власника кафана, са једне, и певачица и музичара са друге стране.

Тако су власници кафана увели бојкот певачица, тако што су се одрекли њихових музичких услуга. Чак су одлучили да у кафанама нема музике током наступајућих годину дана.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Београдске приче: Крвничка експлоатација надничара

- По томе, Софка, Маца, Паула и друге могле би да се чују тек у новембру 1934. године - писала је београдска штампа.- Међутим, нова одлука престоничких кафеџија ставља у изглед обуставу бојкота, ако се усвоје њихови предлози. По томе, ни један од 112 локала у Београду, колико их има са разним музичким и певачким капелама, не би више могао да ангажује ни једну трупу без претходног знања и одобрења нарочитог бироа Гостионичарског удружења. А тај биро водиће преглед свих кандидата и и бити посредник између кафеџија и певачица. Сем тога, била би утврђена стална тарифа по којој би се плаћали сви познатији свирачи и певачице.

Председник овог удружења Михајло Николић објаснио је како је неопходно утврдити способност појединих певачица, а не "њихову рекламу". Он је кукао како један број звезда буде плаћен и 300 динара за вече. Ова "међусобна кафеџиска конкуренција довела је до тога да су поједини локали, и то не у центру града, имали преко 30.000 динара месечних издатака око својих капела".

Кафеџије су тврдиле да су ове високе цене "издејствовале саме кафанске певачице својим триковима".

На крају, изгледа је овај гест угоститеља био успешан, јер су већ на првим састанцима пријављивали како су им стигли захтеви од стране музичара и певачица да ће "пристати на све услове само да им се скине бојкот".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Београдске приче: Тржишна борба "Ере гурмана"

И тако су "капеле", "бандови", "краљице севдалинки" и претече данашњих естрадних звезда били обуздавани и почетком века, у намери да се напрасно обогате. Тај рат, као што је добро познато - траје и данас.

ОДГОВОР

Поводом бојкота који су објавиле београдске кафеџије, против "примадона севдалинки" говорило се и да ће певачице ступити у штрајк. Посебну пажњу је изазвала изјава која данас делује врло интересантно. Певачице су у своју одбрану истакле како се плаше да ће их "једног дана заменити радио или грамофонске плоче".