Победницима градског такмичење основаца "Шта знаш о саобраћају", 50. јубиларног у организацији Ауто-мото савеза Србије (АМС С) данас су ручене медаље и вредне награде у Б и Ц категорији, а најбољи од њих ће крајем маја представљати Београд на републичком такмичењу.


Екипно, на такмичењу у Београду, одржаном на сајму, најбољи ђаци били су из школа на Звездари, Новом Београду и Земуну.


Осим у Београду, такмичења су данас одржана у још 29 округа.


То такмичење о познавању саобраћајних правила једно је до најмасовнијих у региону и Европи, а победници републичког, заказаног за 24. и 25. мај, бориће се за одлазак у Женеву, почетком септембра, на европско такмичење, рекао је Тањугу председник АМС С Дејан Стојић.


Стојић је изразио задовољство што број школа које се укључују у такмичење које и јесте најмасовније и најстарије у земљи, расте из године у годину. Додао је да је ове године обухватило око 1.000 ђака из целе Србије.


Председница Друштва наставника техничког образовања Србије Александра Грујић Јанкулоски рекла је за Тањуг да се такмичење састоји из теста познавања саобраћајних прописа, вожње бицикла на полигону и симулације понашања у саобраћају на пологону у хали. Циљ акције је безбедно учешће најмлађих у саобраћају, јер они са 12 година могу да возе бицикл по путу. Деца су уз медаље и дипломе, за освојена друга и трећа места добила кациге и ранчеве, а они најбољи Андреј Тодоровић, Нина Полић, у Б категорији, и Немања Томовић и Теодора Секешан у Ц категорији, и бицикле.


Награде су им уручили Стојић и начелник Управе саобраћајне полиције Небојша Арсов.


"Веома сам поносан на нашу децу, јер су показала невероватно знање и умеће у познавању саобраћајних прописа", казао је Арсов.АМС С, како је навео Стојић, годинама успешно организује акцију “Шта знаш о саобраћају” и тако као друштвено одговорна институција знацајно доприноси развоју свести о саобрацајној култури код најмлађих.


Ове године у оквиру такмичења АМС С промовише и кампању “Безбедно на бициклу” коју спроводи у сарадњи са ФИА (Светском аутомобилском федерацијом).На републичком такмичењу боје Београда браниће и Стефан Богдан, Ива Цеман, Сава Стошић и Катарина Петровић.