ПОНУДЕ за изградњу нових вртића у престоници биће отворене 14. маја у Дирекцији за градско грађевинско земљиште - најавио је Горан Весић, заменик градоначелника. Он је, за "Новости", истакао да ће, у оквиру овог пројекта, бити изграђено укупно 17 обданишта, од којих 11 до краја ове године, а остала током наредне.

Према речима Весића, планом је предвиђено да буде срушено обданиште у Новоградској улици у Земуну и изграђено ново. Сви објекти ће бити монтажни и изграђени по свим европским стандардима.

- У већини европских земаља вртићи су монтажног типа, за њихову изградњу је потребно и мање времена, а практично нема разлике између њих и зидане градње - рекао је Весић. - Изградња монтажних вртића је један од начина решавања недостатка места у обдаништима.

Приликом избора локација водило се рачуна да замљиште не буде оптерећено било каквим споровима. Одабране парцеле су све имовинскоправно чисте и углавном су у својини Града.

Прочитајте још: Београдски вртићи: Стигло скоро 19.000 захтева

На основу плана изградње, највише нових предшколских установа требало би да буде изграђено тамо где је најпотребније - у Новом Београду. Када цео пројекат буде завршен, најмногољуднија општина, где је и највећа гужва за упис, добиће пет нових предшколских установа, што би требало да реши вишегодишње муке родитеља приликом уписа деце у обданиште.

Изградњом монтажних вртића у првој фази, али и преуређењем простора у школама и објектима локалне самоуправе, према најавама надлежних, нова школска година почеће без листе чекања за приоритетне групе малишана. Завршетком и друге фазе, места би се обезбедила и за остале категорије деце, као и за малишане који иду у приватне вртиће, уз субвенцију Града. У градској каси је опредељен новац за ове намене, а процене су да ће цео пројекат коштати нешто више од 1,8 милијарди динара.

БРОЈКЕ

ПРЕМА плану, обданишта ће имати, у просеку, по 300 места за малишане. Осим Новог Београда, по једна предшколска установа биће изграђена у Раковици, Обреновцу, на Звездари и Палилули, две ће добити Чукарица, а Вожодвац и Земун по три.