ПРИВАТНЕ предшколске установе моћи ће да упишу око 4.500 малишана, уз субвеницију боравка из градске касе. Реч је о најмлађима који су остали неуписани у државним вртићима. Родитељи, чија деца већ иду у приватна обданишта, а Град дотира боравак, неће морати поново да траже одбијенице, пошто се са новом радном годином, од септембра, њихова решења о рефундацији аутоматски обнављају и за наредну годину.

После објављивања прелиминарних ранг-листа 20. маја, родитељи који су незадовољни имају право да уложе жалбу. Такође, они могу да узму потврду да није било места у државном вртићу, односно одбијеницу, са којом уписују децу у приватна обданишта.

Од јануара ове године је њихово издавање у надлежности Града, а не предшколских установа као раније. Одобравање потврда је било привремено обустављено, али је настављено након што је Влада Србије одобрила додатна средства за субвенционисање боравка деце и у приватним вртићима.

Прочитајте још - НОВИНЕ ПРИЛИКОМ УПИСА У ВРТИЋ: Код приватника са печатом из града

- Приватни вртићи су у потпуности спремни за пријем нових малишана - каже Душанка Тасић, председница Удружења приватних предшколских установа. - Број слободних места се сваке године поклапа са бројем предшколаца, који крећу у први разред. Тачну цифру још не знамо, али очекује се око 4.500 места.

Град у овом тренутку суфинансира боравак око 17.000 деце у приватниом предшколским установама, и то у износу до 80 одсто од економске цене у државним обдаништима. Родитељима се из градске касе исплаћује 22.361 динар месечно, а остатак до пуне цене код приватника плаћају они.

Прочитајте још - ДНЕВНИ БОРАВЦИ ЗА НАЈМЛАЂЕ: Вртићи чувају децу на неколико сати

БРОЈКЕ

ОД увођења субвенција 2015. године, број приватних вртића повећан је осам пута и тренутно их је на списку - 346. У прошлој години, на име дотирања боравка малишана у приватним предшколским установама, из градске касе је издвојено 3,5 милијарди динара.