Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић сазвао је хитну седницу Штаба за ванредне ситуације, како би се усвојила препорука о предузимању превентивних и оперативних мера заштите од ниских температура појединих структура становништа на територији Града Београда, имајући у виду велико захлађење које је наступило ових дана. Сви чланови Штаба за ванредне ситуације, чији је Радојичић командант изјаснили су се да прихватају препоруку.

“Наложено је да ЈКП “ Београдске електране” спроведе препоруку Штаба и предузме неопходне мере како би започело грејање најпре у Домовима здравља, болницама, предшколским установама, основним и средњим школама, факултетима , домовима за стара лица и другим непоменутим субјектима од посебног значаја“ каже Радојичић.

По препоруци градоначелника, Јавно комунално предузеће „Београдске електране“ данас ће почети са техничким топлим пробама система, услед којих ће станови бити топли.
“Очекује се да ће се радијатори загрејати данас око 15 часова и биће топли све док буде потребе за тим, како дању, тако и током ноћи. Све наведене мере спроводиће се у месецу мају у данима када је прогнозирана средња дневна темепратура од стране Републичког хидрометеролошког завода у Београду 12 степени и нижа.”- рекао је градоначелник.


БАСТА:ПОЧИЊУ ТЕХНИЧКЕ ПРОБЕ, РАДИЈАТОРИ ТОПЛИЈИ


В.д. директора Београдских електрана Раде Баста изјавио је да ће то предузеће данас почети са техничким топлим пробама система.

Он је за Танјуг рекао да ће због тих техничких проба система радијатори наредних дана бити топлији.

"Као в.д. директора Београдских електрана упутио сам предлог Секретаријату за енергетику за измену Одлуке о снабдевању топлотном енергијом како би у периоду када нема грејања, а температуре су испод 10 степени надлежни сектретаријат могао да донесе одлуку о грејању", рекао је Баста.

На сајту Београдских електрана објављено је да ће сисем тог ЈП данас од 11.00 часова, бити у фази техничког испитивања пред ремонт.

Како преноси РТС, грејање ће бити покренуто у Краљеву, Шапцу, Сремској Митровици и Панцеву.

У Нишу и Новом Саду почео је ремонт система и због и тога није могуће покренути грејање.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић јуче је гостујући у Београдској хроници најавио да град неће дозволити да грејање не ради ако то буду захтевали временски услови.

Иначе, грејна сезона у Београду завршена је 15. априла, а "Београдске електране" су тада саопштиле да ће потрошачима испоручивати топлотну енергију до 3. маја уколико средња дневна температура буде 12 степенили или нижа.