БЕОГРАД ће добити још један уређени мини-трг на Врачару. Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу расписала је тендер за уређење сквера на углу Небојшине и Браничевске улице.

Како се наводи у техничкој документацији, пројекат подразумева спољно уређење са озелењавањем, а идејним решењем планирана је и фонтана.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Сензори за "зелено" у возилима

- Уређење сквера, односно венца, треба да буде репрезентативно, да се поплочају стазе и плато, као и да се уреде цветне површине и травњаци. Треба уклонити постојеће дотрајале справе за игру деце и клупе и заменити их новим. У плану је пројектовање фонтане, чесме или вртно-архитектонских елемената који оплемењују простор са парковским мобилијаром - стоји у документацији.

С обзиром на то да се на наведеној локацији налази примерак старог дивљег кестена, пројектом је предвиђено да се он сачува и заштити.

- Налази се и шест стабала маклуре уз ограду јужног дела комплекса, на углу Небојшине и Браничевске улице, за које кроз пројектну документацију треба предвидети замену због тешких плодова које ова врста формира. Планирано је задржавање већег дела површине сквера уз очување и унапређење амбијенталних вредности и заштиту постојећег квалитетног дрвећа - наводи се у пројекту.