ЛАЖНЕ су информације да је заустављена градња гондоле. Привремена мера, коју је донео Управни суд, не односи се на изградњу жичаре, већ на грађевинску дозволу која је издата за спровођење археолошких радова. Ово је изјавио заменик градоначелника Горан Весић, коментаришући одлуку Управног суда о заустављању припремних радова за гондолу на Калемегдану.

Он је истакао да Град Београд, Република Србија и ЈП "Скијалишта Србије" поштују сваку одлуку суда, али наводи да ће жичара између Калемегдана и Ушћа бити изграђена у складу са законом.

- Ми ћемо поштовати привремену меру и очекујемо да ће суд што пре да реши овај бесмислени спор, чији је циљ да се спрече археолошка истраживања која ће одмах потом бити спроведена - рекао је Весић. - Гондола неће "ући" у Београдску тврђаву, већ у парк. Београдска тврђава и парк Калемегдан нису исто, што многи критичари, нажалост, не знају.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Гондола сече стабла и руши по Калемегдану

Заменик градоначелника указује на "хајку коју су инструментализовали неки политичари и изнели бројне лажи о гондоли".

- Једна од највећих глупости које сам прочитао јесте да се археолошким ископавањем уништава археолошко наслеђе! А како да се наслеђе уопште открије ако археолози не буду ископавали. То причају људи којима деценијама није пало на памет да, док су били на власти, плате макар једно археолошко истраживање на Калемегдану.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - УПРАВНИ СУД ОДЛУЧИО: Привремено обуставити радове на градњи гондоле на Калемегдану

Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину упутио је Управном суду захтев за обустављање припремних радова на Калемегдану. Као главни аргумент, Институт наводи да радови на жичари имају ненадокнадиве последице по културно добро - Калемегданску тврђаву и животну средину.


"СКИЈАЛИШТА": ПОСАО НИЈЕ НИ ЗАПОЧЕТ

НЕМОГУЋЕ је заустављање изградње гондоле кад радови још нису почели. Истичемо да је претходно добијена грађевинска дозвола за припремне радове искључиво у циљу археолошких истраживања са радовима на обезбеђењу и стабилизацији терена, а не дозвола за почетак градње гондоле - саопштено је из ЈП "Скијалишта Србије", које је један од инвеститора пројекта.