ЗА мање од два месеца, први трамваји проћи ће преко Моста на Ади. Тада би требало да почну прве пробе, а када надлежни утврде да је постављање шина и контактне мреже преко моста урађено како треба, до јесени ће - а план је да то буде 1. септембар, бити успостављен и редовни трамвајски саобраћај са Новог Београда до Раковице и Чукарице.

У Дирекцији за градско грађевинско земљиште и изградњу кажу да је већ одрађено 80 одсто посла.

- Највише шина је постављено на Новом Београду, а тренутно се ради на монтирању пруге на главном распону моста и на делу према Раковици - кажу у Дирекцији. - Осим шина и постављања контактне мреже, велики посао је била и изградња моста преко Топчидерске реке. Стари мост је уклоњен. Такође, преко Булевара војводе Мишића дограђена је једна конструкција која трамваје треба да усмери ка Раковици. Осим изградње моста, било је потребно изградити неколико потпорних зидова који обезбеђују пругу испод сењачког брда, као и на делу где се конструкција спушта са Моста на Ади.

У току је, како наводе, јавна набавка за опремање два стајалишта за јавни превоз. Једно се налази код петље Радничка, а друго на новобеоградској страни, код Улице Ђорђа Станојевића.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Французи уграђују шине преко Моста на Ади


- Покренут је и поступак техничког прегледа свих радова - истичу у Дирекцији. - Тако ћемо, док извођач уради посао, завршити технички преглед и пробне вожње, односно тест оптерећења. Тада ћемо моћи одмах да предамо мрежу на коришћење ГСП.

Радови су вредни две милијарде динара. Проширењем трамвајске мреже ће путници са Новог Београда брже стизати до Бановог брда и Раковице. Овим мостом трамваји ће бити повезани и са центром града, када буде завршена изградња новог моста преко Саве.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Чукарица: Трамваја нема, аутобуси пуни


ЈОШ ЧЕКАЈУ УПОТРЕБНУ ДОЗВОЛУ

У ДИРЕКЦИЈИ кажу да очекују да Мост на Ади, који је отворен 1. јануара 2012, до краја ове године добије употребну дозволу. То до сада није било могуће из правних и техничких разлога, пошто је дуж моста било крађа каблова. Сада је урађен технички преглед конструкције, а у припреми је документација која ће бити предата надлежном министарству за потребе добијања дозволе.