Поводом обележавања Дана Војске Србије - 23. априла, Репрезентативни оркестар Гарде извео је данас променадни дефиле Кнез Михаиловом улицом, а припадници Гарде егзерцир на Калемегдану.


Данашњем егзерциру на Калемегдану присуствовао је и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, са сарадницима, саопштило је Министарство одбране.


Праћени аплаузима и позитивним утисцима многобројне публике дуж Кнез Михаилове улице, оркестар Гарде променадни дефиле започео је композицијом „Марш на Дрину“, а потом су смењивале мелодије маршева Краља Милана Обреновића, Српска дворска стража, Краљева Гарда и осталих препознатљивих мелодија српских корачница под диригентском палицом мајора Александра Ðурова.


Грађани су са одушевљењем пратили гардисте током дефилеа, а звуцима војне музике и плавим гардијским униформама највише су се обрадовали најмлађи суграђани.


Уз звуке пешадијског марша, Репрезентативни оркестар Гарде се на Калемегдану придружио припадницима Гарде, који су, на одушевљење многобројних пролазника на Калемегданској тераси извели егзерцир.


Плави строј је, с полуатоматском пушком М-59/66 у руци, у такту музике демонстрирао стројеве радње, а атрактивна кореографија, спретност радњи с пушком и складност покрета гардиста награђени су громогласним аплаузом присутних.


Дефиле оркестра Гарде посматрали је бака Душанка са својим унучићима, која је имала само речи хвале за концерт који су војни музичари данас поклонили суграђанима.


Дејан из Скопља који је у посети Београду истакао је да му је веома драго што се затекао у Кнез Михаиловој улици баш у време данашњег наступа Репрезентативног орекстра Гарде и што је имао прилику да чује те композиције у његовој омиљеној улици у Београду.


Егзерцир гардиста на Калемегдану улепшао је недељну шетњу госпођама Слоби и Винки, које нису скривале одушевљење данашњим приказом спретног плавог строја.


Међу публиком на Калемегдану данас је била и Загорка Тодоровић, која је дошла да бодри свога брата припадника Гарде, који је учествовао у извођењу егзерцира.


"Одлични су, а и мој брат је ту и могу да кажем да се поносим Гардом и целом нашом Војском", истакла је Загорка.


Војска Србије свој празник слави 23. априла, у знак сећања на дан када је 1815. године подигнут Други српски устанак, догађај који је представљао прекретницу у стварању модерне српске државе и војске.