БУКА и пијани гости оно је са чиме се суочавају станари који живе у зградама у којима се поједини станови издају на дан. Осим што је јасно да појединци послују нелегално, комшијама проблем заправо прави огромна потрошња воде коју на равне части деле сви станари зграде, док се ти унајмљени станови воде као домаћинстава са два до три члана.

Како су многи Београђани, који имају "вишка" станова, у овом видели прилику да добро зараде, јер оваква врста смештаја, поготово у центру града, кошта од 50 евра па навише за дан, остали станари којима је у тој згради дом негодују због високих заједничких рачуна.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Калварија још без мирног сна

На смеће по ходницима, али и даноноћну буку и непоштовање кућног реда, као и утрошак воде који иде "по грбачи" суседа ових апартмана, жале се и станари дуж Кнез Михаилове. Осим што често морају да упозоре привремене комшије да поштују ред, власнике ретко и виђају.

- У мојој згради има неколико станова који се издају на дан. Не знамо ни ко је власник, тако да кад год се нешто деси у згради, скупљамо новац за неке поправке, комшију не можемо да нађемо. Највећа мука нам је то што се троши огромна количина воде, која се дели по броју чланова, а пошто се стану на дан по правилу води као обично домаћинство, ми платимо и за комшију, а он добро заради - жали се суграђанка из Кнез Михаилове улице.

Са овим компликацијама у раду суочавају се и професионални управници вишеспратница, који упркос вољи, не успевају да оваквим мукама станара стану на пут.

- У многим зградама којим руководим постоје овакви станови, а ја као управник немам право да проверим да ли неко ту станује или је платио смештај на дан - каже за "Новости" Ђорђе Алексић из Удружења професионалних управника Београда. - Осим што се троши велика количина воде, проблем је и заједничка струја. Не постоји механизам да било шта предузмем. И када инспекција дође, нема право да било коме уђе у стан, тако да и од пријава нема ништа. Можда се нешто реши новим законом о комуналној милицији.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Породила се у Дому здравља

ПРИЈАВЕ

КАДА је реч о потрошњи воде, како би се променио број чланова домаћинстава, управник треба да ажуриране податке однесе у "Инфостан". Међутим, када је ситуација таква да у стану нико не живи, већ да се "подстанари" смењују на дан, руководилац вишеспратнице не зна кога да пријави.